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SUBJECT: CAMPAIGN SIGNS ON PUBLIC PROPERTY 
 
 
SUMMARY: The Commission concludes that when determining whether a campaign 

sign placed on public property violates Section 8-13-1346, it will review 
the predominant purpose of that property at the time. 

 
QUESTION: This opinion is issued in response to the ongoing concern the State Ethics 

Commission has regarding potential violations of Section 8-13-1346 by 
candidates for elective office who place their campaign signs on public 
property.   

 
DISCUSSION: The State Ethics Commission’s jurisdiction is limited to the applicability 
of the Ethics, Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act no. 248 of 
1991; Section 2-17-5 et seq. and Section 8-13-100 et seq., as amended, 1976 Code of Laws of 
South Carolina).  This opinion does not supersede any other statutory or regulatory restrictions or 
procedures which may apply to this situation. Failure to disclose relevant information may void 
the opinion. 
 
Section 8-13-765 provides in part as follows: 
 
(A) No person may use government personnel, equipment, materials, or an office building in an 
election campaign. The provisions of this subsection do not apply to a public official's use of an 
official residence.  
 
(B) A government, however, may rent or provide public facilities for political meetings and other 
campaign-related purposes if they are available on similar terms to all candidates and 
committees, as defined in Section 8-13-1300(6). 
 
 
Section 8-13-1346 provides in part:  
 
(A) A person may not use or authorize the use of public funds, property, or time to influence 
the outcome of an election. (Emphasis added). 
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 Placing campaign signs on or inside a government office building is a clear violation of 
Section 8-13-765(A).  Such signage is using a government office building in an election 
campaign.  In SEC AO2004-002 the Commission opined on the use of government office 
buildings in campaign elections.  The Commission looked to the initial use of the government 
owned building and determined that the “predominant purpose” of the public building must be 
examined to determine whether the building was being used in a campaign.  In the hypothetical a 
candidate had been invited to speak to a group, such as a book club or a senior citizen’s group,  
which meets in a government building.   
 
 The question before the Commission is the placing of campaign signs on public property.  
The Commission is again required to interpret the term “use” in Section 8-13-1346 of the Ethics 
Reform Act cited above.  The Commission believes that “predominant purpose” is the proper 
starting point for interpreting the term “use” in Section 8-13-1346.   
 
 When does a candidate or a candidate’s supporter use public property to influence the 
outcome of an election?   The Commission asserts that public employees who place campaign 
signs on school grounds, in their car windows or on their cars parked on school grounds during 
school hours are using public property to influence the outcome of an election.  One should not 
modify one’s vehicle, i.e. place signs on or around it, on public property when the property is 
being used for the predominant government purpose.  The predominant purpose of the public 
school property during the school day is the public education of children.  The placement of 
campaign signs during a sporting event, such as a football game, to which the general public is 
invited is not using public property to influence the outcome of an election.  The predominant 
purpose of the public property during that time is to provide entertainment, not the public 
education of children.   
  
CONCLUSION:  The Commission concludes that when determining whether a campaign 
sign placed on public property violates Section 8-13-1346, it will review the predominant 
purpose of that property at the time. Questions regarding the placement of campaign signs should 
be addressed to the State Ethics Commission before placement.  Nothing in this opinion 
precludes a school district from prohibiting the display of campaign signs at all times.   
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