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SUBJECT:   ASSOCIATION LOBBYIST PROVIDING PAC SUPPORT 
 
 
SUMMARY: Based on the facts presented, a lobbyist and a subordinate staff person who reports 

directly to the lobbyist are both prohibited from performing functions related to the 
PAC of the lobbyist's principal. 

 
QUESTION: 
 
The Executive Vice President of the Home Builders Association of South Carolina (HBA) requests 
an advisory opinion concerning a lobbyist's involvement with the administration of a political action 
committee (PAC).  The HBA of South Carolina encompasses 3,400 members with 18 local 
associations with their own officials.  At the state level, the association has two employees, a CEO 
who also serves as the lobbyist and an assistant who reports directly to the lobbyist.  The HBA of 
South Carolina has a PAC which operates with its own officers and board of trustees.  Prior to the 
passage of the Ethics Reform Act, the HBA managed the PAC on a fee basis; however, the PAC is 
now controlled by a volunteer chairman with billing, accounting, and reporting provided by a CPA 
on a fee basis.  The lobbyist questions whether, in a small office, the non-lobbyist staff member 
could perform functions related to the PAC operation. 
 
DISCUSSION: 
 
This opinion is rendered in response to a letter dated July 29, 1993 requesting an opinion from the 
State Ethics Commission.  The Commission's jurisdiction is limited to the applicability of the Ethics, 
Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act No. 248 of 1991; Section 2-
17-5 et seq. and Section 8-13-100 et seq., as amended, 1976 Code of Laws).  This opinion does not 
supersede any other statutory or regulatory restrictions or procedures which may apply to this 
situation. 
 
The State Ethics Commission notes that in advisory letter 93-07 (March 7, 1993) addressed to Mr. 
Kenneth E. Ormand, Jr. the Secretary of State advised that a lobbyist may perform administrative 
functions of receiving contributions from association members, making bank deposits, and 
scheduling meetings of PAC trustees and contributors.  However, the Secretary of State also advised 
that the lobbyist was prohibited from writing or signing PAC checks, providing periodic reports to 
contributors, soliciting donations either in publications, direct mail, or verbal requests, or conducting 
meetings of PAC trustees.  
 
The Secretary of State's advisory letter is based on Section 2-17-80(A) which provides: 
 

(A)  A lobbyist or a person acting on behalf of a lobbyist (emphasis added) shall not offer, 
solicit, facilitate, or provide to or on behalf of any member of the General Assembly, the 
Governor, the Lieutenant Governor, any other statewide constitutional officer, any public 
official of any state agency who engaged in covered agency actions, or any of their 
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employees any of the following: 
 

  
 *     *     * 

 
(5)  contributions, as defined in Section 8-13-1300(7). 

 
Thus, not only is a lobbyist prohibited from performing the specified activities but also any "person 
acting on behalf of a lobbyist".  Accordingly, the State Ethics Commission believes that the General 
Assembly intended to prohibit a lobbyist from accomplishing indirectly through an agent those 
activities that he could not perform directly.  Therefore, since the HBA staff member is under the 
lobbyist's direct administrative control, the State Ethics Commission advises that the staff member is 
subject to the same restrictions as the lobbyist.   
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