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SUBJECT:   OFF DUTY EMPLOYMENT OF PUBLIC EMPLOYEE 
 
SUMMARY: 
 

A former DHEC employee who is currently employed by the Budget and Control Board 
would not be prohibited from providing certain part time consulting and engineering services 
as long as such work is not part of the employee's official responsibilities and is performed in 
accordance with the off duty employment guidelines.  With limited exceptions, however, 
Section 8-13-740(A)(6) would preclude the employee and any business with which he is 
associated from representing clients before other state agencies. 

 
QUESTION:  
 
An employee of the Budget and Control Board's Local Government Division inquires whether he 
can engage in certain part time, off duty employment activities.  The employee's responsibilities for 
the Budget and Control Board involve assisting local governments in the development of water and 
wastewater utilities.  Prior to August 17, 1992, the employee worked for the Department of Health 
and Environmental Control (DHEC) in various capacities involving drinking water, recreational 
water, wastewater, and both solid and hazardous wastes.  The employee does not intend to begin any 
off duty employment until after August 17, 1993. 
 
The employee inquires whether he may perform part time work for an engineering consultant 
in the following areas.  No engineering submittals or other written documents would bear the 
employee's signature or seal. 
 
a. Looking for new clients for the consultant so long as the public position is not utilized 
for this purpose; 
b.  Gathering technical, project-specific information, including background information 
through formal or informal means, such as verbal or written requests, file searches, and other 
means such as seeking the compliance status of facilities; 
c.  Keeping consultant up to date on government regulations, policies and statutes; 
d.   Performing technical computations for the consultants; 
e.   Meeting with clients on behalf of and as a representative of the consultant; 
f.   Representing the consultant and its client before local or quasi-governmental bodies 
such as counties and councils of government, as well as before federal agencies; 
g.  Representing the consultant and its client before out of state agencies and performing 
the above functions before out of state agencies; 
h.  Working as an expert witness in legal matters and proceedings; 
i.   Seeking routine information involving opinions or advice from state agencies regarding 
technical matters; 
j.  Representing the consultant and its client in agency enforcement matters, seeking to 
establish violations and their nature, reasons behind the violations, and remedies; and 
k.  Representing clients before DHEC on behalf of the consultant in other regulatory 
matters so long as I do not make written submittals under my professional engineering license 
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to the agency. 
 
DISCUSSION: 
 
This opinion is rendered in response to a letter dated July 2, 1993 requesting an opinion from the 
State Ethics Commission.  The Commission's jurisdiction is limited to the applicability of the Ethics, 
Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act No. 248 of 1991; Section 8-
13-100 et seq., as amended, 1976 Code of Laws).  This opinion does not supersede any other 
statutory or regulatory restrictions or procedures which may apply to this situation. 
 
In prior advisory opinions, the State Ethics Commission has advised that a public employee may 
engage in outside employment consistent with the following established guidelines: (1)that no public 
materials or equipment are utilized, except that which is incidental and does not result in additional 
public expense, (2) such work is engaged in on the employee's own time, (3) the work does not 
interfere with the needs of the agency, and (4) the public position is not utilized to obtain or continue 
the employment. 
 
The State Ethics Commission also calls attention to Section 8-13-740(A), which provides in part as 
follows:  
 

(6) A public employee, other than those specified in items (4) and (5) of this 
subsection, receiving compensation other than reimbursement or per diem payments 
for his official duties, an individual with whom he is associated, or a business with 
which he is associated may not knowingly represent a person before an entity on the 
same level of government except: 
  (a) as required by law; 
  (b) before a court under the unified judicial system; or 
  (c) in a contested case, as defined in Section 1-23-310, excluding a contested case 
for a rate or price fixing matter before the South Carolina Public Service 
Commission or South Carolina Insurance Commission, or in an agency's 
consideration of the drafting and promulgation of regulations under Chapter 23 of 
Title 1 in a public hearing. 

 
  (7)  The restrictions set forth in items (1) through (6) of this subsection do not apply 
to: 
   (a) purely ministerial matters which do not require discretion on the part of the 
governmental entity before which the public official, public member, or public 
employee is appearing; 

  (b) representation by a public official, public member, or public employee in the 
course of the public official's, public member's, or public employee's official duties; 
  (c) representation by the public official, public member, or public employee in 
matters relating to the public official's, public member's, or public employee's 
immediate family. 

 
"Business" is defined in Section 8-13-100(3) as "a corporation, partnership, proprietorship, firm, an 



SEC AO94-003 
 

July 21, 1993
Page 3 of 4

enterprise, a franchise, an association, organization, or self-employed individual."  "Business with 
which he is associated" is defined in Section 8-13-100(4) as "a business of which the person or a 
member of his immediate family is a director, an officer, owner, employee, [or] a compensated 
agent...."  Accordingly, the State Ethics Commission advises that any consultant engineering firm with 
whom the employee accepts part time employment would be a business with which he is associated. 
 
Section 8-13-100(28) defines, "Represent" or "representation" as: 
 

Making an appearance, whether gratuitous or for compensation, before a state 
agency, office, department, division, bureau, board, commission, or council, 
including the General Assembly, or before a local or regional government office, 
department, division, bureau, board, or commission. 

 
In an earlier advisory opinion citing this definition, the State Ethics Commission concluded 
that "'representation' does not include purely ministerial matters requiring no discretion on 
the part of the agency. Therefore, [an] inquiry regarding such nondiscretionary matters as 
permit applications or hearing procedures would not violate the requirements of Section 8-
13-740.  SEC AO93-055 (December 16, 1992). 
 
Based strictly on the information provided, items (a) - (i) on the employee's list of 
contemplated activities do not appear to involve prohibited representation before South 
Carolina state agencies.  The issue of state employees serving as expert witnesses has 
previously been addressed by the State Ethics Commission.  In Advisory Opinion 93-058, 
the Commission advised that State college and university faculty members are not prohibited 
from appearing as an expert witness and accepting compensation, provided that such 
appearances are on the faculty member's own time.  In the present situation, the State Ethics 
Commission similarly advises that the employee would not be prohibited from appearing as 
an expert witness so long as his preparation and appearance are performed in accordance 
with the off duty employment guidelines.  Items (j) and (k), however, do not appear to 
involve only ministerial matters, and unless the matter is a contested case as defined in the 
South Carolina Administrative Procedures Act, Section 8-13-740(A)(6) would preclude both 
the employee and any business with which he is associated from undertaking these specified 
activities. 
 
In addition, the State Ethics Commission calls attention to Section 8-13-720, which prohibits the 
payment of extra compensation and provides as follows: 
 

No person may offer or pay to a ... public employee and no ... public employee 
may solicit or receive money in addition to that received by the ... public 
employee in his official capacity for advice or assistance given in the course of 
his employment as a ... public employee. 

 
Therefore, the employee must ensure that any off duty employment for which he shall be compensated 
was not performed in the course of his official responsibilities. 
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Finally, the State Ethics Commission also calls attention to Section 8-13-700, which provides in part 
as follows: 
 

(A) No public official, public member, or public employee may knowingly use his 
official office, membership, or employment to obtain an economic interest for himself, 
a member of his immediate family, an individual with whom he is associated, or a 
business with which he is associated.  This prohibition does not extend to the 
incidental use of public materials, personnel, or equipment, subject to or available for 
a public official's, public member's, or public employee's use which does not result in 
additional public expense. 
(B) No public official, public member, or public employee may make, participate in 
making, or in any way attempt to use his office, membership, or employment to 
influence a governmental decision in which he, a member of his immediate family, an 
individual with whom he is associated, or a business with which he is associated has 
an economic interest.  A public official, public member, or public employee who, in 
the discharge of his official responsibilities, is required to take an action or make a 
decision which affects an economic interest of himself, a member of his immediate 
family, an individual with whom he is associated, or a business with which he is 
associated shall: 

 
  (1) prepare a written statement describing the matter requiring action or decisions  
and the nature of his potential conflict of interest with respect to the action or decision; 

 
 *      *     *     * 
 
   (3) if he is a public employee, he shall furnish a copy of the statement to his superior, 

if any, who shall assign the matter to another employee who does not have a potential 
conflict of interest.  If he has no immediate superior, he shall take the action prescribed 
by the State Ethics Commission; 

 
In accordance with Section 8-13-700, the employee is cautioned against using his official position to 
affect either the economic interests of himself or a business with which he is associated. 
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