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SUBJECT: BOARD MEMBER SERVING ON PROFESSIONAL ASSOCIATION BOARD 
 
 
SUMMARY: 
 

A member of the SC Reinsurance Facility is not prohibited by the Ethics Reform Act 
from also serving on the board of a professional association. He would not be 
prohibited from receiving a meal or other benefits available to all members of the 
professional organization. 

 
QUESTION:  
 
A member of the SC Reinsurance Facility questions whether there would be a conflict for 
him to also serve as a director of the SC Association of Premium Service Companies. He 
also questions whether it is appropriate to accept a meal paid by the Association when he 
attends Association meetings since the Association does employ a lobbyist. 
 
DISCUSSION: 
 
This opinion is rendered in response to a letter dated June 19, 1992 requesting an opinion 
from the State Ethics Commission.  The Commission's jurisdiction is limited to the 
applicability of the Ethics, Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 
(Act No. 248 of 1991; Section 8-13-100 et. seq., as amended, 1976 Code of Laws).  This 
opinion does not supersede any other statutory or regulatory restrictions or procedures 
which may apply to this situation. 
 
The Ethics Reform Act of 1991 does not address the issue of who may serve on various 
public agency boards and commissions. The Commission would not find it to be 
inappropriate for a public officeholder to be associated with a professional organization and 
to be involved in its activities. However, the member is advised of the provisions of  
 
Section 8-13-700(B) which provides in part as follows: 
 

(B) No public official, public member, or public employee may make, 
participate in making, or in any way attempt to use his office, membership, or 
employment to influence a governmental decision in which he, a member of 
his immediate family, an individual with whom he is associated, or a business 
with which he is associated has an economic interest.  A public official, public 
member, or public employee who, in the discharge of his official 
responsibilities, is required to take an action or make a decision which affects 
an economic interest of himself, a member of his immediate family, an 
individual with whom he is associated, or a business with which he is 
associated shall: 
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  (1) prepare a written statement describing the matter requiring action 
or decisions  and the nature of his potential conflict of interest with 
respect to the action or decision; 

 
*  *  * 

 
  (5) if he is a public member, he shall furnish a copy to the presiding officer 
of any agency, commission, board, or of any county, municipality, or a 
political subdivision thereof, on which he serves, who shall cause the 
statement to be printed in the minutes and shall require that the member be 
excused from any votes, deliberations, and other actions on the matter on 
which the potential conflict of interest exists and shall cause such 
disqualification and the reasons for it to be noted in the minutes. 

 
The member would be required to follow the above cited provisions whenever he is 
required to take official action or make decisions as a member of the Reinsurance Facility 
which will affect the economic interests of the Association. Economic interest is defined in 
Section 8-13-100(11) as: 
 

(11)(a)  Economic interest" means an interest distinct from that of the general 
public in a purchase, sale, lease, contract, option, or other transaction or 
arrangement involving property or services in which a public official, public 
member, or public employee may gain an economic benefit of fifty dollars or 
more. 

 
(b) This definition does not prohibit a public official, public member, or public 
employee from participating in, voting on, or influencing or attempting to 
influence an official decision if the only economic interest or reasonably 
foreseeable benefit that may accrue to the public official, public member, or 
public employee is incidental to the public official's, public member's , or 
public employee's position or which accrues to the public official, public 
member, or public employee as a member of a profession, occupation, or 
large class to no greater extent than the economic interest or potential benefit 
could reasonably be foreseen to accrue to all other members of the 
profession, occupation, or large class. 

 
As to the second question, the Commission notes Section 8-13-710(A) which provides as 
follows: 
 

(A) Unless provided by subsection (b) and in addition to the requirements of 
Chapter 17 of Title 2, a public official or public employee required to file  
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a statement  of economic interests under Section 8-13-1110 who accepts 
anything of value from a lobbyist's principal must report the value of anything 
received on his statement of economic interests pursuant to Section 8-13-
1120(a)(9). 

 
Section 8-13-710(B) provides in part as follows: 
 

(B) A public official, public member, or public employee required to file a 
statement of economic interests under Section 8-13-1110 who receives, 
accepts, or takes, directly or indirectly, from a person, anything of value worth 
twenty-five dollars or more in a day and anything of value worth two hundred 
dollars or more in the aggregate in a calendar year must report on his 
statement of economic interests pursuant to Section 8-13-1120 the thing of 
value from: 
(1) a person, if there is reason to believe the donor would not give the thing 
of value but for the public official's, public member's, or public employee's 
office or position; 
(2) a person, or from an officer or director of a person, if the public official, 
public member, or public employee has reason to believe the person: 
(a) has or is seeking to obtain contractual or other business or financial 
relationships with the public official's, public member's, or public employee's 
governmental entity. 

 
Anything of value received from a lobbyist's principal is to be disclosed on the member's 
Statement of Economic Interests. In Advisory Opinion SEC AO92-025, the Commission 
advised that the receipt of a meal and materials for which the member has paid dues would 
not be prohibited since those benefits accrue to all members of that organization. The 
Commission, therefore, sees no prohibition against a public member accepting a meal from 
an Association of which he is a member. 
 
Since this question involves relationships with a lobbyist principal, the Commission further 
advises that the Secretary of State's office be contacted. 
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