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SUBJECT:   BAR ASSOCIATION PAYING TUITION AND EXPENSES FOR TEACHERS 

TO ATTEND SUMMER INSTITUTE 
 
 
SUMMARY: 
 

The provision of tuition, a stipend, and travel to attend a training program to teachers 
would not violate the provisions of the Ethics Reform Act unless given to influence the 
recipient(s). 

 
QUESTION:  
 
The Director of LRE for the South Carolina Bar questions whether the Summer Institute for 
Teachers, a program it sponsors, may pay tuition, a stipend, and travel to chosen participants. 
She indicates that the teachers are local employees and that payment would not violate the 
statute. 
 
DISCUSSION: 
 
This opinion is rendered in response to a letter dated May 8, 1992 requesting an opinion from the 
State Ethics Commission.  The Commission's jurisdiction is limited to the applicability of the 
Ethics, Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act No. 248 of 1991; 
Section 8-13-100 et. seq., as amended, 1976 Code of Laws).  This opinion does not supersede 
any other statutory or regulatory restrictions or procedures which may apply to this situation. 
 
Section 8-13-700(A) provides in part as follows: 
 

(A) No public official, public member, or public employee may knowingly use his 
official office, membership, or employment to obtain an economic interest for 
himself, a member of his immediate family, an individual with whom he is 
associated, or a business with which he is associated.  This prohibition does not 
extend to the incidental use of public materials, personnel, or equipment, subject to 
or available for a public official's, public member's, or public employee's use which 
does not result in additional public expense. 

 
In prior advisory opinions, the State Ethics Commission has advised that a public employee may 
engage in outside employment consistent with established guidelines: (1)that no public materials 
or equipment are utilized, except as provided by Section 8-13-700(A), (2) such work is engaged in 
on the employee's own time, (3) the work does not interfere with the needs of the agency, and (4) 
the public position is not utilized to obtain or continue the employment. 
 
In Advisory Opinions SEC AO92-039 and AO92-149, the State Ethics Commission called 



attention to Section 8-13-710(B) which provides: 
 

(B) A public official, public member, or public employee required to file a 
statement of economic interests under Section 8-13-1110 who receives, accepts, or 
takes, directly or indirectly, from a person, anything of value worth twenty-five 
dollars or more in a day and anything of value worth two hundred dollars or more 
in the aggregate in a calendar year must report on his statement of economic 
interests pursuant to Section 8-13-1120 the thing of value from: 

    (1) a person, if there is reason to believe the donor would not give the thing of 
value but for the public official's, public member's, or public employee's office or 
position; 

    (2) a person, or from an officer or director of a person, if the public official, public 
member, or public employee has reason to believe the person: 

      (a) has or is seeking to obtain contractual or other business or financial 
relationships with the public official's, public member's, or public employee's 
governmental entity. 

      (b) conducts operations or activities which are regulated by the public official's, 
public member's or public employee's governmental entity. 

 
Section 8-13-705(b) provides: 
 

(B) A public official, public member, or public employee may not, directly or 
indirectly, knowingly ask, demand, exact, solicit, seek, accept, assign, receive, or 
agree to receive anything of value for himself or for another person in return for 
being: 

    (1) influenced in the discharge of his official responsibilities; 
    (2) influenced to commit, aid in committing, collude in, allow fraud, or make an 

opportunity for the commission of fraud on a governmental entity; or 
    (3) induced to perform or fail to perform an act in violation of his official 

responsibilities. 
 
In Advisory Opinion SEC AO92-032, the State Ethics Commission advised: 
 

Acceptance of anything of value from a regulated association is not a per se 
violation of the Ethics Reform Act. In accordance with Section 8-13-710(B), the 
acceptance of anything of value given by a person whose activities are regulated by 
the recipient's agency is to be reported on the Statement of Economic Interests if it 
exceeds $25 per day or $200 in a calendar year. Whether acceptance of such thing 
of value is a violation of Section 8-13-705 would depend on the circumstances of 
such offer or receipt of the thing of value. 

 
The provision of tuition, a stipend, and travel to attend a training program to teachers would not 
violate the provisions of the Ethics Reform Act unless given to influence the recipient(s).  
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