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SUBJECT:   SCHOOL AT RISK COORDINATOR CONDUCTING WORKSHOPS 
 
 
SUMMARY: A school At Risk Coordinator would not be prohibited from conducting 

motivational workshops which are not conducted in her official capacity 
consistent with the off-duty employment guidelines. 

 
QUESTION: An At Risk Coordinator questions whether she may conduct motivational 

workshops for secondary school counselors, other than those in her own school 
district, on innovative and creative ways of implementing "Tech Prep" as a part of 
their career education programs. 

 
DISCUSSION: 
 
This opinion is rendered in response to a letter dated April 9, 1992 requesting an opinion from 
the State Ethics Commission.  The Commission's jurisdiction is limited to the applicability of 
the Ethics, Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act No. 248 of 
1991; Section 8-13-100 et. seq., as amended, 1976 Code of Laws).  This opinion does not 
supersede any other statutory or regulatory restrictions or procedures which may apply to this 
situation. 
 
Section 8-13-700(A) provides in part as follows: 
 

(A) No public official, public member, or public employee may knowingly use 
his official office, membership, or employment to obtain an economic 
interest for himself, a member of his immediate family, an individual with 
whom he is associated, or a business with which he is associated.  This 
prohibition does not extend to the incidental use of public materials, 
personnel, or equipment, subject to or available for a public official's, 
public member's, or public employee's use which does not result in 
additional public expense. 

 
In prior advisory opinions, the State Ethics Commission has advised that a public employee may 
engage in outside employment consistent with established guidelines: (1)that no public materials 
or equipment are utilized, except as provided by Section 8-13-700(A), (2) such work is engaged 
in on the employee's own time, (3) the work does not interfere with the needs of the agency, and 
(4) the public position is not utilized to obtain or continue the employment. 
 
Section 8-13-715 provides: 
 
A public official, public member, or public employee acting in an official capacity may not 
receive anything of value for speaking before a public or private group... 
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The Commission notes that the definition of "anything of value" includes an "honorarium or 
compensation for services". See Section 8-13-100(1)(a)(xii). The Commission notes that 
"official capacity" is not defined in the Ethics Reform Act.  For purposes of this Act, the 
Commission defines speaking engagements by public employees"in an official capacity" as those 
which (1) arise because of the position held by the employee, (2) involve matters which fall 
within the responsibility of the agency or employee, and (3) are services the agency would 
normally provide and for which the employee would be subject to expense reimbursement by the 
public employee's agency. Official capacity also means those duties that are attached to a public 
office or employment by the Constitution, statutes, executive order, promulgated rules and 
regulations, published job description or agency directive. 
 
The State Ethics Commission notes for clarification that "speaking before a public or private 
group" encompasses not only a traditional breakfast or luncheon speech but also more extended 
participation as speaker at a workshop, seminar, or training session or as a panel participant. 
 
Nothing in this opinion precludes a public employee from making presentations or speeches and 
receiving an honorarium on matters outside the employee's official capacity in accordance with 
the off-duty employment guidelines. 


