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SUBJECT:   ACTIVITIES OF COLLEGE PERSONNEL 
 
 
SUMMARY: 
 
(A) Employees would be prohibited from accepting additional compensation for (1) speaking at 
college functions, (2) performing musical recitals, (3) speaking at college sponsored conferences, or 
(4) conducting college-sponsored camps, conferences, or seminars which are conducted in "an 
official capacity". The Commission does not believe that employees are prohibited from accepting 
compensation for conducting musical recitals, speaking at conferences, or sponsoring, camps, 
conferences, or seminars during a period when such employees are not under contract. As to the 
compensation for teaching a course above and beyond the normal load, the Commission offers no 
advice as that is a personnel question. (B) Complimentary textbooks should be maintained for use by 
the college and not maintained for the personal use of the faculty member. (C) A faculty member 
would not be precluded from accepting royalties for writing and/or publishing a textbook provided 
the adoption is handled in accordance with Section 8-13-700(B). (D) The Commission does not 
believe that the mere processing of a purchase requisition entails sufficient input to prohibit post-
employment with the vendor who obtained such a purchase order or if from a vendor whose products 
are on State contract when the employee had no input into the development or administration of such 
contract. (E) The Commission knows of no reason why a public employee/programmer could not 
engage in devolving a computer program for another public entity consistent with the off-duty 
employment guidelines. 
 
 
QUESTION:  
 
The Director of Personnel of Francis Marion College asks a number of questions: 
 
 
DISCUSSION: 
 
This opinion is rendered in response to a letter dated March 4, 1992 requesting an opinion from the 
State Ethics Commission.  The Commission's jurisdiction is limited to the applicability of the Ethics, 
Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act No. 248 of 1991; Section 8-
13-100 et. seq., as amended, 1976 Code of Laws).  This opinion does not supersede any other 
statutory or regulatory restrictions or procedures which may apply to this situation. 
 
(1) Can employees, at home agency and requesting agency, be paid dual employment for the 
following: (a) speaking at college functions during the normal workday(i.e.,, Award's Day, 
etc.); (b) performing a musical recital(employee is an instructor of music, during the normal 
workday, after hours and on weekends, and during the summer when not on contract; (c) 
speaking at a college sponsored conference, during the normal workday, after hours and on 
weekends, and during the summer when not under contract; (d) teaching a course above and 
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beyond the normal load; (e) holding a college sponsored camp, conference, or seminar during 
normal contracted period or during the summer months. 
 
Section 8-13-715 provides in part as follows: 
 

No person may offer or pay to a public official, public member, or public employee 
and no public official, public member, or public employee may solicit or receive 
money in addition to that received by the public official, public member, or public 
employee in his official capacity for advice or assistance given in the course of his 
employment as a public official, public member, or public employee. 

 
Further, Section 8-13-715 provides in part as follows: 
 

A public official, public member, or public employee acting in an official capacity 
may not receive anything  of value for speaking before a public or private group. 

 
From the facts as submitted, it appears that such employees would be prohibited from accepting 
additional compensation for (1) speaking at college functions, (2) performing musical recitals, (3) 
speaking at college sponsored conferences, or (4) conducting college-sponsored camps, conferences, 
or seminars which are conducted in "an official capacity". The State Ethics Commission defined 
speaking engagements by public employees"in an official capacity" as those which (1) arise because 
of the position held by the employee, (2) involve matters which fall within the responsibility of the 
agency or employee, and (3) are services the agency would normally provide and for which the 
employee would be subject to expense reimbursement by the public employee's agency. Official 
capacity also means those duties that are attached to a public office or employment by the 
Constitution, statutes, executive order, promulgated rules and regulations, published job description 
or agency directive. 
 
The State Ethics Commission notes for clarification that "speaking before a public or private group" 
encompasses not only a traditional breakfast or luncheon speech but also more extended participation 
as speaker at a workshop, seminar, or training session or as a panel participant. 
 
Nothing in this opinion precludes a public employee from making presentations or speeches and 
receiving an honorarium on matters outside the employee's official capacity when (1) such are 
accomplished on the employee's own time, (2) no public materials or equipment are utilized, except as 
provided in Section 8-13-700(A), and (3) it does not interfere with the needs of the agency. 
 
The Commission does not believe that employees are prohibited from accepting compensation for 
conducting musical recitals, speaking at conferences, or sponsoring, camps, conferences, or seminars 
during a period when such employees are not under contract. 
 
As to the compensation for teaching a course above and beyond the normal load, the Commission 
offers no advice as that is a personnel question. 
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(2) Can a faculty member accept complimentary textbooks which will assist them and the 
college in textbook selection? After selection, can the faculty member keep the textbook, give the 
textbook away, or sell the textbook to a used book company? 
 
In Advisory Opinion SEC AO92-163, the State Ethics Commission advised that Section 8-13-700(A) 
prohibits the use of a public position for personal financial benefit. The Commission advised that 
textbooks sent for review not reclaimed by the publishers should be used by schools or other 
institutions and not for personal use of the committee members.  The Commission advises that this 
policy should be followed to avoid even the appearance of impropriety. 
 
Section 8-13-700(A) provides: 
 

(A) No public official, public member, or public employee may knowingly use his 
official office, membership, or employment to obtain an economic interest for himself, 
a member of his immediate family, an individual with whom he is associated, or a 
business with which he is associated.  This prohibition does not extend to the 
incidental use of public materials, personnel, or equipment, subject to or available for 
a public official's, public member's, or public employee's use which does not result in 
additional public expense. 

 
The Commission, therefore, advises that such complimentary textbooks are sent to influence the 
faculty member to adopt such textbook in the classroom. Section 8-13-705 provides in part as 
follows: 
 

(A) A person may not, directly or indirectly, give, offer, or promise anything of value 
to a public official, public member, or public employee with the intent to: 

    (1) influence the discharge of a public official's, public member's, or public employee's 
official responsibilities; 

    (2) influence a public official, public member, or public employee to commit, aid in 
committing, collude in, or allow fraud on a governmental entity; or 

    (3) induce a public official, public member, or public employee to perform or fail to 
perform an act in violation of the public official's, public member's, or public 
employee's official responsibilities. 

 
(B) A public official, public member, or public employee may not, directly or 
indirectly, knowingly ask, demand, exact, solicit, seek, accept, assign, receive, or 
agree to receive anything of value for himself or for another person in return for being: 

    (1) influenced in the discharge of his official responsibilities; 
    (2) influenced to commit, aid in committing, collude in, allow fraud, or make an 

opportunity for the commission of fraud on a governmental entity; or 
    (3) induced to perform or fail to perform an act in violation of his official 

responsibilities. 
 
The Commission advises that such textbooks be maintained for use by the college and not 
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maintained for the personal use of the faculty member. 
 
(3) Can a faculty member write and have published a textbook, receive royalties from the sale 
of the textbook, and use the textbook in his/her class? 
 
In Advisory Opinion SEC AO92-127, the Commission called attention to the provisions of Section 
8-13-700(B) which provides in part as follows: 
 

(B) No public official, public member, or public employee may make, participate in 
making, or in any way attempt to use his office, membership, or employment to 
influence a governmental decision in which he, a member of his immediate family, an 
individual with whom he is associated, or a business with which he is associated has 
an economic interest.  A public official, public member, or public employee who, in 
the discharge of his official responsibilities, is required to take an action or make a 
decision which affects an economic interest of himself, a member of his immediate 
family an individual with whom he is associated, or a business with which he is 
associated shall: 

 
    (1) prepare a written statement describing the matter requiring action or decisions  
and the nature of his potential conflict of interest with respect to the action or decision; 

 
 *     *     * 
 

    (3) if he is a public employee, he shall furnish a copy of the statement to his 
superior, if any, who shall assign the matter to another employee who does not have a 
potential conflict of interest.  If he has no immediate superior, he shall take the action 
prescribed by the State Ethics Commission; 

 
The Commission advises that a faculty member should follow the provisions of Section 8-13-700(B) 
on matters requiring action or decision affecting the adoption of such textbook which he/she has 
written and/or published. Such faculty member would not be precluded from accepting royalties for 
such textbooks provided the adoption is handled in accordance with Section 8-13-700(B). 
 
(4) If the Director of Purchasing signs all purchase orders but had no influence in the ultimate 
decision and the issuance of the purchase order, after leaving State employment can he/she 
accept a job with a firm in which the college has conducted business or has a business 
relationship? Also, if the vendor is on State contract. 
The Commission calls attention to the provisions of Section 8-13-760 which provides: 
 

Except as is permitted by regulations of the State Ethics Commission, it is a breach of ethical 
standards for a public official, public member, or public employee who is participating 
directly in procurement, as defined in Section 11-35-310(22), to resign and accept 
employment with a person contracting with the governmental body if the contract falls or 
would fall under the public official's, public member's, or public employee's official 
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responsibilities. 
 
This prohibition includes employment from a contractor whose contracts the employee had responsibility for 
letting or supervising. The Commission has previously advised that when such employee has not been 
involved with the affected contractor for a period of one year that such employment would not be prohibited. 
 
Section 11-35-310(22) provides as follows: 
 

"Procurement" means buying, purchasing, renting, leasing or otherwise acquiring any 
supplies, services or construction.  It also includes all functions that pertain to the obtaining 
of any supply, service or construction, including description of requirements, selection and 
solicitation of sources, preparation and award of contracts, and all phases of contract 
administration. 

 
The Commission does not believe that the mere processing of a purchase requisition entails sufficient input 
to prohibit post-employment with the vendor who obtained such a purchase order. The Commission does 
not believe that such employment is prohibited if from a vendor whose products are on State contract when 
the employee had no input into the development or administration of such contract. 
 
(5) Can a college computer programmer program on the side for another public entity for pay? 
 
In prior advisory opinions, the State Ethics Commission has advised that a public employee may engage in 
outside employment consistent with established guidelines: (1)that no public materials or equipment are 
utilized, except as provided by Section 8-13-700(A), (2) such work is engaged in on the employee's own 
time, (3) the work does not interfere with the needs of the agency, and (4) the public position is not utilized 
to obtain or continue the employment. 
 
The Commission knows of no reason why a public employee/programmer could not engage in developing a 
computer program for another public entity consistent with these guidelines. 
 


