
REVISED 
 
 
SEC AO93-082 July 21, 1993 
 
 
SUBJECT: CANDIDATE COLLECTING CAMPAIGN CONTRIBUTIONS WITHOUT 

SPECIFYING THE OFFICE BEING SOUGHT 
 
 
SUMMARY: 
 

A local official, who is considering running for a different local office in 1994, may begin 
raising funds without specifying the office being sought; however, the official must open a 
separate campaign account and inform potential supporters that their contributions will not 
be used for a reelection campaign, but rather for a different local office race. 

 
QUESTION:  
 
A local elected official is considering running for a different local office in 1994.  The official would 
like to begin raising funds for this campaign as soon as possible; however, due to the likely intensity 
of the race, the official would prefer not to publicly announce his candidacy at this point in time.  
Accordingly, the official's campaign manager inquires whether the official may begin raising funds 
without specifying the office being sought. 
 
DISCUSSION: 
 
This opinion is rendered in response to a letter dated April 23, 1993 requesting an opinion from the 
State Ethics Commission.  The Commission's jurisdiction is limited to the applicability of the Ethics, 
Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act No. 248 of 1991; Section 8-
13-100 et seq., as amended,  
 
1976 Code of Laws).  This opinion does not supersede any other statutory or regulatory restrictions 
or procedures which may apply to this situation. 
 
The State Ethics Commission calls attention to Section 8-13-1308, which provides in part as follows: 
 

(A)  Upon the receipt or expenditure of campaign contributions totaling, in an 
accumulated aggregate, five hundred dollars or more, a candidate or committee 
required to file a statement of organization pursuant to Section 8-13-1304 must file 
an initial certified campaign report within ten days of these receipts or expenditures.  
However, a candidate or a committee that does not receive or expend campaign 
contributions totaling, in an accumulated aggregate, five hundred dollars or more 
must file an initial certified campaign report fifteen days before an election as 
provided in subsection (D). 
(B)  Following the filing of an initial certified campaign report, additional certified 
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campaign reports must be filed within ten days following the end of each calendar 
quarter in which contributions are received or expenditures are made, whether before 
or after an election. 

 
*       *       * 

 
(E)  Certified campaign reports detailing campaign contributions and expenditures 
must contain: 
(1)  the total of contributions accepted by the candidate or committee; 
(2)  the name and address of each person making a contribution of more than one 
hundred dollars and the date of receipt of each contribution; 
(3)  the total expenditures made by or on behalf of the candidate or committee; 
(4)  the name and address of each person to whom an expenditure is made from 
campaign funds, including the date, amount, purpose, and beneficiary of the 
expenditure. 

 
The State Ethics Commission notes that these filing requirements do not require a candidate to 
specify the office being sought.  Nevertheless, because the candidate in the present situation is 
already a local office holder, unless notified to the contrary,  many contributors could reasonably 
assume that they are supporting the candidate's reelection campaign.  For this reason, the 
Commission advises the candidate to inform his potential supporters that their contributions will not 
be used for a reelection campaign, but rather for a different local office race. 
 
The State Ethics Commission also calls attention to Section 8-13-1310(A) which states, "All persons 
required to file certified campaign reports under this article must file those reports with the 
appropriate supervisory office."  Section 8-13-1300(1) defines 'Appropriate supervisory office' as 
follows: 
 

(a)  the State Ethics Commission for all candidates for public office in this State 
except for members of or candidates for the office of State Senator or State 
Representative; 
(b)  the Senate Ethics Committee for members of or candidates for the office of State 
Senator, and the House of Representatives Ethics Committee for members of or 
candidates for the office of State Representative; 
(c)  the State Ethics Commission for all committees, except legislative caucus 
committees, supporting or opposing a ballot measure or supporting or opposing a 
candidate; 

 
Accordingly, depending upon which local office the candidate intends to run for in 1994, he must 
ensure that all necessary filings are made in accordance with Section 8-13-1310(A). 
 
In addition, the Commission calls attention to Section 8-13-1312, which provides in part, "a 
candidate may not establish more than one campaign checking account and one campaign savings 
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account for each office sought...."  Therefore, if the candidate has maintained his campaign account 
from his last election, he is advised to establish a separate account in which to deposit contributions 
for the 1994 campaign. 
 
The State Ethics Commission notes that Section 8-13-1314(A) establishes different maximum 
contribution amounts depending upon whether the election is for statewide or local office.  Section 
8-13-1314(A) provides: 
 

Within an election cycle, no candidate or anyone acting on his behalf may solicit or 
accept: 
1) a contribution which exceeds: 
(a) three thousand five hundred dollars in the case of a candidate for statewide office; 
or 
(b) one thousand dollars in the case of a candidate for any other office; 

 
Accordingly, in so far as contribution limitations may be affected, the candidate should inform 
potential contributors whether he intends to run for a statewide or local office in 1994.The 
Commission also calls attention to Section 8-13-1314(A)(4), which prohibits candidates or anyone 
acting on behalf of a candidate from soliciting or accepting, within an election cycle, "contributions 
for two elective offices simultaneously except [for the purpose of retiring a campaign debt]."  
 
Finally, the State Ethics Commission calls attention to Section 8-13-1352, which provides as 
follows: 
 

Notwithstanding the provisions of Section 8-13-1350, a candidate may use or permit 
the use of contributions solicited for or received by the candidate to further the 
candidacy of the individual for an elective office other than the elective office for 
which the contributions were received if: 
(1)  the person originally making the contribution gives written authorization for its 
use to further the candidacy of the individual for a specific office which is not the 
office for which the contribution was originally intended; and 
(2)  the contribution is otherwise permitted by law. 

 
Therefore, a contribution which is received to further an individual's candidacy for one elective office 
may only be used to promote the individual's candidacy for an elective office other than that for which 
the contribution was originally intended after the candidate has received the contributor's written 
authorization and ensured that the contribution is otherwise permitted by law. 
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