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SUBJECT: POST-EMPLOYMENT OF PUBLIC EMPLOYEE 
 
 
SUMMARY: 
 

An employee for a public agency would not be prohibited from accepting employment with a 
firm with which he has had limited involvement.  However, for a period of twelve months 
after leaving public service, the employee may neither lobby the agency nor represent clients 
before the agency on matters in which he personally and substantially participated.  
Moreover, any subsequent employment with the firm cannot involve a contract which the 
employee either awarded or supervised. 

 
QUESTION: 
 
An employee of a non-regulatory agency requests a confidential advisory opinion addressing the 
ethical implications of his leaving government service and accepting a position with a firm with 
which he has had limited involvement during his public employment.  To date, the employee has 
neither requested a position, nor has a position been offered.  The employee provides technical 
oversight of certain functions of the agency.  Based on prior experience in contract administration 
and procurement of specialized services, the employee serves as the agency's resident resource 
person in these areas; however, neither of these areas is a component of his position description. 
 
In early 1991, the agency received a grant from another public agency to conduct a demonstration 
program.  The agency issued an Invitation for Professional Services.  Due to his previous experience 
as well as his current position, the employee was asked to chair a selection committee.  Firms which 
submitted resumes were ranked subjectively and independently by the committee members based on 
standard evaluation criteria.  The selected firm was awarded a contract which was subsequently 
approved in 1991.  The approved contract required the firm to submit invoices to the agency every 
thirty days for services rendered up to the date of the invoice.  Due to his technical involvement with 
the project, the employee was required by the agency's administrative section to certify the  invoices 
submitted for payment.  Since the employee never reviewed time sheets or other supporting 
documentation for the invoices, he was unable to certify the invoices completely and annotated the 
invoices accordingly.  The original contract completion date was September 30, 1992, but it was 
later extended to April 1, 1993.  As previously stated, the employee now inquires under what 
conditions he may accept employment with the selected firm. 
 
DISCUSSION: 
 
This opinion is rendered in response to a letter dated March 9, 1993 requesting an opinion from the 
State Ethics Commission.  The Commission's jurisdiction is limited to the applicability of the Ethics, 
Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act No. 248 of 1991; Section 8-
13-100 et seq., as amended, 1976 Code of Laws).  This opinion does not supersede any other 
statutory or regulatory restrictions or procedures which may apply to this situation. 
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The State Ethics Commission calls attention to Section 8-13-755, which provides: 
 

A former public official, former public member, or former public employee holding 
public office, membership, or employment on or after January 1, 1992, may not for a 
period of one year after terminating his public service or employment: 

 
(1) serve as a lobbyist or represent clients before the agency or department on which 
he formerly served in a matter which he directly and substantially participated during 
his public service or employment; or 

 
(2) accept employment if the employment: 
(a) is from a person who is regulated by the agency or department on which the 
former public official, former public member, or former public employee served or 
was employed; and 
(b) involves a matter in which the former public official, former public member, or 
former public employee directly and substantially participated during his public 
service or public employment. 

 
This prohibition applies to any employee who was employed by a public agency within South 
Carolina on or after January 1, 1992.  This restriction includes a prohibition against serving as a 
lobbyist or representing clients before the former agency for a period of one year on matters on 
which the employee directly and substantially participated.  'Directly' is often defined as "without 
[any] intervening agency or person. . . not by secondary but by direct means."  26(a) C.J.S. pp. 956, 
957.  See also, Tangen v. State Ethics Commission, 550 P.2d 1275 (1976).  'Substantially' is a more 
difficult word to define.  In fact, substantial has been said to be "as elusive a word as the English 
language contains."  83 C.J.S. p. 762.  However, considering the context, the Commission finds 
substantially as "of real worth and importance; of considerable value; valuable."  Tax Commission 
of Ohio v. American Humane Education Soc., et al., 181 N.E. 557 (1931).  See also, 83 C.J.S. p. 
762. 
 
Based on the facts submitted, it does not appear that the selected firm would offer the employee a 
position which entails either lobbying his former agency or representing clients before that agency.  
Accordingly, the restrictions contained in Section 8-13-755(1) do not seem to apply.  In addition, the 
state agency for whom the employee works does not appear to regulate; therefore, the restrictions 
contained in Section 8-13-755(2) do not seem to apply.  For these reasons, the State Ethics 
Commission advises that Section 8-13-755 would not prohibit the employee from accepting 
employment with the selected firm. However, for a period of twelve months after leaving public 
service, the employee may neither lobby the agency nor represent clients before that agency on 
matters in which he personally and substantially participated.  Additionally, the Commission calls 
attention to Section 8-13-760, which provides: 

Except as permitted by regulations of the State Ethics Commission, it is a breach of 
ethical standards for a public official, public member, or public employee who is 
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participating directly in procurement, as defined in Section 11-35-310(22), to resign 
and accept employment with a person contracting with the governmental body if the 
contract falls or would fall under the public official's, public member's, or public 
employee's official responsibilities. 

 
Section 11-35-310(22) provides as follows: 
 

"Procurement" means buying, purchasing, renting, leasing or otherwise acquiring 
any supplies, services or construction.  It also includes all functions that pertain to 
the obtaining of any supply, service or construction, including description of 
requirements, selection and solicitation of sources, preparation and award of 
contracts, and all phases of contract administration, selection and solicitation of 
sources, preparation and award of contracts, and all phases of contract 
administration. 

 
Section 8-13-100(23) provides as follows: 
 

"Official responsibility" means the direct administrative or operating authority, 
whether intermediate or final and whether exercisable personally or through 
subordinates, to approve, disapprove, or otherwise direct government action. 

 
In Advisory Opinion 92-101, the State Ethics Commission advised that the restriction contained in 
Section 8-13-760 would prohibit a former state employee from obtaining employment for one year 
from a contractor on contracts for which he was responsible for letting or supervising.  Accordingly, 
the Commission believes that the employee's service on the selection committee would have 
precluded him from resigning his state position and accepting employment with the engineering firm 
to provide services under the contract.  However, since this contract was completed more than one 
year after the award of the contract, the Commission advises that the employee may accept a 
position with the selected firm, provided such employment does not involve a contract which the 
employee either awarded or supervised. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
F:\APPS\WPWIN60\ADVISORY\AO93073N.NEW 


