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SUBJECT:   POST-EMPLOYMENT OF FOOD SERVICES SPECIALIST 
 
 
SUMMARY: 
 

A former employee is prohibited from obtaining employment for one year from a contractor 
on contracts for which she was responsible for letting or supervising. The former employee 
would not be prohibited from being employed by a food service management company when 
she had no procurement responsibilities over such food service contracts. 

 
QUESTION:  
 
A former employee of the SC Department of Education served there as a Program Specialist for 
Food Services. She monitored Federal regulations for school breakfast and lunch programs. She 
provided technical assistance for school districts in matters of finance, methods of procurement, and 
marketing. She also participated in evaluating food service management company contracts as a 
non-voting committee member. She was never involved in the preparation of any district's contract. 
She assisted districts in writing the food purchasing specifications and by sitting in on prebid 
conferences as an official observer. She also taught purchasing procedures and methods. She intends 
to work for a food service management company which is employed at industrial establishments but 
is considering contracting with public schools. She questions whether there is any violation in her 
working for such company. 
 
DISCUSSION: 
 
This opinion is rendered in response to a letter dated June 17, 1992 requesting an opinion from the 
State Ethics Commission.  The Commission's jurisdiction is limited to the applicability of the Ethics, 
Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act No. 248 of 1991; Section 8-
13-100 et. seq., as amended, 1976 Code of Laws).  This opinion does not supersede any other 
statutory or regulatory restrictions or procedures which may apply to this situation. 
 
Section 8-13-755 provides:   
 

A former public official, former public member, or former public employee holding 
public office, membership, or employment on or after January 1, 1992, may not for a 
period of one year after terminating his public service or employment: 
(1) serve as a lobbyist or represent clients before the agency or department on which 
he formerly served in a matter which he directly and substantially participated during 
his public service or employment; or 
(2) accept employment if the employment: 
(a) is from a person who is regulated by the agency or department on which the 
former public official, former public member, or former public employee served or 
was employed; and 
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(b) involves a matter in which the former public official, former public member, or 
former public employee directly and substantially participated during his public 
service or public employment. 

 
Section 8-13-755(2) was intended to prohibit the "revolving door" whereby a regulator leaves public 
service and begins work with a regulated person on matters in which he had participated as a 
regulator. It does not appear from the facts as submitted that the employee had any regulatory 
responsibility. The State Ethics Commission further calls attention to Section 8-13-760 which 
provides: 
 

Except as is permitted by regulations of the State Ethics Commission, it is a breach 
of ethical standards for a public official, public member, or public employee who is 
participating directly in procurement, as defined in Section 11-35-310(22), to resign 
and accept employment with a person contracting with the governmental body if the 
contract falls or would fall under the public official's, public member's, or public 
employee's official responsibilities. 

 
In Advisory Opinion SEC AO92-101, the State Ethics Commission advised that this prohibition 
includes employment from a contractor whose contracts the employee had responsibility for letting 
or supervising. The Commission has previously advised that when such employee has not been 
involved with the affected contractor for a period of one year that such employment would not be 
prohibited. 
 
Section 11-35-310(22) provides as follows: 
 

"Procurement" means buying, purchasing, renting, leasing or otherwise acquiring 
any supplies, services or construction.  It also includes all functions that pertain to 
the obtaining of any supply, service or construction, including description of 
requirements, selection and solicitation of sources, preparation and award of 
contracts, and all phases of contract administration. 

 
The Commission advised in Advisory Opinion SEC AO92-101 that the restriction contained in 
Section 8-13-760 applies to a contract over which the former employee would have responsibility 
for either letting, supervising, or otherwise taking action on. Absent such direct responsibility, the 
Commission knows of no reason why the former employee could not go to work for such food 
service management company. 
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