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SUBJECT: ARMY RECRUITERS OFFERING EDUCATOR TOURS TO STATE 

EMPLOYEES 
 
 
SUMMARY: The State Ethics Commission advises that public employees would not be 

prohibited from accepting meals and tours provided by Army Recruiters which 
are provided equally to all participants. 

 
QUESTION: The Commander of the US Army Recruiting Battalion Columbia requests an 

opinion as to whether it is ethical for state employees to accept invitations to 
participate in Army Recruiting funded Educator Tours. He also questions whether 
individual state employees can accept meals and give-away items from Army 
Recruiters at funded breakfasts, luncheons, or dinners. The purpose in providing 
the tours and meals is to provide information about various Army programs to 
state employees who are influencers in their various communities. 

 
DISCUSSION: 
 
This opinion is rendered in response to a letter dated March 31, 1992 requesting an opinion from 
the State Ethics Commission.  The Commission's jurisdiction is limited to the applicability of 
the Ethics, Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act No. 248 of 
1991; Section 8-13-100 et. seq., as amended, 1976 Code of Laws).  This opinion does not 
supersede any other statutory or regulatory restrictions or procedures which may apply to this 
situation. 
 
Section 8-13-710(B) provides: 
 

(B) A public official, public member, or public employee required to file a 
statement of economic interests under Section 8-13-1110 who receives, 
accepts, or takes, directly or indirectly, from a person, anything of value 
worth twenty-five dollars or more in a day and anything of value worth 
two hundred dollars or more in the aggregate in a calendar year must 
report on his statement of economic interests pursuant to Section 
8-13-1120 the thing of value from: 
(1) a person, if there is reason to believe the donor would not give the 

thing of value but for the public official's, public member's, or 
public employee's office or position; 

(2) a person, or from an officer or director of a person, if the public 
official, public member, or public employee has reason to believe 
the person: 
(a) has or is seeking to obtain contractual or other business 

or financial relationships with the public official's,  
public member's, or public employee's governmental  
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entity. 
(b) conducts operations or activities which are regulated by the 

public official's, public member's or public employee's 
governmental entity. 

 
Section 8-13-705(b) provides: 
 

(B)  A public official, public member, or public employee may not, directly or 
indirectly, knowingly ask, demand, exact, solicit, seek, accept, assign, 
receive, or agree to receive anything of value for himself or for another 
person in return for being: 
(1)  influenced in the discharge of his official responsibilities; 
(2)  influenced to commit, aid in committing, collude in, allow fraud, 

or make an opportunity for the commission of fraud on a 
governmental entity; or 

(3)  induced to perform or fail to perform an act in violation of his 
official responsibilities. 

 
In Advisory Opinion SEC AO92-039, the State Ethics Commission advised that the provision of 
a coffee break or meal by a vendor to all participants at a show or seminar would not violate the 
provisions of the Ethics Reform Act unless given to influence the recipient.  
 
It appears from the facts as submitted that state employees are being invited to attend such tours 
to influence young people in the schools and communities to enlist in the Army. While there is 
no financial gain to be obtained by such employees who participate in the tour, the State Ethics 
Commission advises that such tours benefit the agency and would not be prohibited. 


