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SUBJECT:   WEDDING GIFTS GIVEN TO PUBLIC EMPLOYEES 
 
 
SUMMARY: 
 
Two public employees who are to be married this fall must report wedding gifts given by a lobbyist 
principal, a person giving the gift because of their public positions, a person who is seeking a 
business or financial relationship with their agencys, or a person whose activities are regulated by 
their agencies. No dollar limitation exists on the value of such gifts. 
 
QUESTION:  
 
The Finance Director for the City of Newberry is planning to marry the Lee County Administrator in 
September. She questions the reporting requirements for wedding and shower gifts which they 
anticipate receiving. The gifts will be given by friends and relatives and will not be given to 
influence decisions in their governmental positions. She questions whether, if the gifts are 
reportable, the dollar limitations are doubled because the gifts belong to them jointly. 
 
DISCUSSION: 
 
This opinion is rendered in response to a letter dated February 24, 1992 requesting an opinion from 
the State Ethics Commission.  The Commission's jurisdiction is limited to the applicability of the 
Ethics, Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act No. 248 of 1991; 
Section 8-13-100 et. seq., as amended, 1976 Code of Laws).  This opinion does not supersede any 
other statutory or regulatory restrictions or procedures which may apply to this situation. 
 
Section 8-13-710 provides: 
 

(B) A public official, public member, or public employee required to file a statement 
of economic interests under Section 8-13-1110 who receives, accepts, or takes, 
directly or indirectly, from a person, anything of value worth twenty-five dollars or 
more in a day and anything of value worth two hundred dollars or more in the 
aggregate in a calendar year must report on his statement of economic interests 
pursuant to Section 8-13-1120 the things of value from: 
(1) a person, if there is reason to believe the donor would not give the thing of value 
but for the public official's, public member's, or public employee's office or position; 
(2) a person, or from an officer or director of a person, if the public official, public 
member, or public employee has reason to believe the person: 
(a) has or is seeking to obtain contractural or other business or financial relationships 
with the public official's, public member's, or public employee's governmental entity; 
(b) conducts operations or activities ehich are regulated by the public official's, 
public  member's, or public employee's governmental entity.  

Thus, if there are gifts from those classes of people, i.e., a lobbyist principal, a person who would 
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not give the gift but for their official position, a person who is seeking a business or financial 
relationship with their agencies, or a person whose activities are regulated by the two agencies, such 
gifts must be reported if they exceed $25 per day or $200 per year. There is no gift dollar limitation, 
merely a reporting requirement for disclosing the receipt of those gifts. 
 
Gifts from immediate family members do not require disclosure as provided in Section 8-13-710(C). 
 
The State Ethics Commission calls attention to Section 8-13-705 which provides: 
 

A person may not, directly or indirectly, give, offer, or promise anything of value to 
a public official, public member, or public employee with the intent to: 
(1) influence the discharge of a  public official's, public member's, or public 
employee's official responsibilities... 

 
Thus, gifts given to influence official actions are strictly prohibited. 


