
SEC AO92-137 March 25, 1992 
 
 
SUBJECT:   PUBLIC EMPLOYEE RUNNING FOR COUNTY COUNCIL 
 
 
SUMMARY: 
 
A public employee is not prohibited by the Ethics Reform Act from running for and 
holding an elective office. She is advised to follow the procedures of Section 
8-13-700(B) if required to take action in one position affecting her service in the other 
position. 
 
QUESTION:  
 
The Office Manager for Berkeley County Water and Sewer Authority is interested in 
running for Berkeley County Council. She has requested an opinion from the Attorney 
General concerning dual office holding. She questions whether she may run without 
violating the Ethics Reform Act. 
 
DISCUSSION: 
 
This opinion is rendered in response to a letter dated February 24, 1992 requesting an 
opinion from the State Ethics Commission.  The Commission's jurisdiction is limited to 
the applicability of the Ethics, Government Accountability, and Campaign Reform Act of 
1991 (Act No. 248 of 1991; Section 8-13-100 et. seq., as amended, 1976 Code of 
Laws).  This opinion does not supersede any other statutory or regulatory restrictions 
or procedures which may apply to this situation. 
 
The State Ethics Commission knows of no reason why the office manager could not run 
for the office of county council member. She is advised of the following provisions of the 
State Ethics Act. Section 8-13-735 provides: 
 

No person who serves at the same time on: 
(1) the governing body of a state, county, municipal, or political subdivision 
board or commission, and 
(2) as an employee of the same board or commission or serves in a 
position which is subject to the control of the board or commission may 
make or participate in making a decision which affects his economic 
interests. 

 
Thus, if the office manager is elected to county council, she is advised to follow the 
procedures of Section 8-13-700(B). In prior advisory opinions, the State Ethics 
Commission has advised that, if a person is allowed by other statutes to serve in more 
than one public position, that person should follow the procedures of Section 
8-13-700(B) on matters affecting the other public position.  Section 8-13-700(B) 



provides in part as follows: 
 

(B) No public official, public member, or public employee may make, 
participate in making, or in any way attempt to use his office, membership, 
or employment to influence a governmental decision in which he, a 
member of his immediate family, an individual with whom he is associated, 
or a business with which he is associated has an economic interest.  A 
public official, public member, or public employee who, in the discharge of 
his official responsibilities, is required to take an action or make a decision 
which affects an economic interest of himself, a member of his immediate 
family an individual with whom he is associated, or a business with which 
he is associated shall: 

 
(1) prepare a written statement describing the matter requiring action or 
decisions  and the nature of his potential conflict of interest with respect 
to the action or decision; 

 
* * * 

 
(4)  if he is a public official, other than a member of the General 
Assembly, he shall furnish a copy of the statement to the presiding officer 
of the governing body of any agency, commission, board, or of any 
county, municipality, or a political subdivision thereof, on which he serves, 
who shall cause the statement to be printed in the minutes and require 
that the member be excused from any votes, deliberations, and other 
actions on the matter on which the potential conflict of interest exists and 
shall cause the disqualification and the reasons for it to be noted in the 
minutes.  
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