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SUBJECT: UNIVERSITY PRESIDENT SERVING ON CORPORATE BOARDS 

FACULTY MEMBERS SPEAKING TO PROFESSIONAL GROUPS 
 
 
SUMMARY: 
 

A public employee is not prohibited from serving on the board of directors of a private 
corporation, however, certain information is required to be disclosed on the employee's 
Statement of Economic Interests. Faculty members are prohibited from accepting 
anything of value other than a meal incidental to giving a speech or presentation given 
"in an official capacity", where the meal is provided to all other persons participating in 
the same event.  The sponsoring group may reimburse the employee's agency for 
associated costs and the agency may reimburse the employee in accordance with agency 
travel reimbursement policies. 

 
QUESTION:  
 
The President of the Medical University of South Carolina questions whether he can continue to 
serve on private sector corporate boards and whether he can continue to accept director's fees 
from these corporations, some of whom may be lobbyists principals. He also questions guidance 
concerning faculty presenting speeches to professional organizations. 
 
DISCUSSION: 
 
This opinion is rendered in response to a letter dated January  
 
22, 1992 requesting an opinion from the State Ethics Commission.  The Commission's 
jurisdiction is limited to the applicability of the Ethics, Government Accountability, and 
Campaign Reform Act of 1991 (Act No. 248 of 1991; Section 8-13-100 et. seq., as amended, 
1976 Code of Laws).  This opinion does not supersede any other statutory or regulatory 
restrictions or procedures which may apply to this situation. 
 
In Advisory Opinion SEC AO92-049, the State Ethics Commission advised: 
 
There is no outright prohibition against a public official serving on the Board of Directors of a 
publicly held company or corporation.  The public official, on his Statement of Economic 
Interests, is required to disclose anything of value received from a lobbyist's principal in 
accordance with Section 8-13-710 which provides: 
 

(A) Unless provided by subsection (B) and in addition to the requirements of 
Chapter 17 of Title 2, a public official or public employee required to file a 
statement  of economic interests under Section 8-13-1110 who accepts anything of 
value from a lobbyist's principal must report the value of anything received on his 
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statement of economic interests pursuant to Section 8-13-1120(a)(9). 
 
Further, the filer must disclose on the Statement of Economic Interests in accordance with  
Section 8-13-1120(A)(8) any compensation received from a business which also has a 
contract with the governmental entity with which the public official serves. 
 

(A)  A statement of economic interests filed pursuant to Section 8-13-1110 must 
be on forms prescribed by the State Ethics Commission and must contain full and 
complete information concerning: 

 
*      *      * 

 
(8)  if a public official, public member, or public employee receives compensation 
from an individual or business which contracts with the governmental entity 
with which the public official, public member, or public employee serves or is 
employed, the public official, public member, or public employee must report the 
name and address of that individual or business and the amount of compensation 
paid to the public official, public member, or public employee by that individual or 
business; 

 
As to acceptance of meals, travel, and lodging from a lobbyist's principal while attending 
director's meetings, the Commission advises that the Secretary of State's Office be 
contacted. 
 
As to the second question, the State Ethics Commission advised in Advisory Opinion SEC 
AO92-057: 
 
Section 8-13-715 provides in part as follows: 
 

A public official, public member, or public employee acting in an official capacity 
may not receive anything of value for speaking before the public or private group.  
Notwithstanding the limitations of Section 2-17-90, a public official or public 
member may receive payment or reimbursement for actual expenses incurred for a 
speaking engagement.  The expenses must be reasonable and must be incurred in a 
reasonable time and manner in which to accomplish the purpose of the engagement. 
 If the expenses are incurred out of state, the public official or public member 
incurring the expenses must receive prior written approval for the payment or 
reimbursement. 

 
The Commission notes that the definition of "anything of value" includes an "honorarium 
or compensation for services". See Section 8-13-100(1)(a)(xii). The Commission does not 
believe acceptance of a meal received by a public employee, public official, or public 
member who is participating in an event where the same meal is served to all other persons 
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attending or participating in the same event to be compensation for services or for 
speaking. Accordingly, a meal accepted under the above restrictions would not be violative 
of the Ethics Reform Act. 
 
The Commission notes that "official capacity" is not defined in the Ethics Reform Act.  
For purposes of this Act, the Commission defines speaking engagements by public 
employees "in an official capacity" as those which (1) arise because of the position held by 
the employee, (2) involve matters which fall within the responsibility of the agency or 
employee, and (3) are services the agency would normally provide and for which the 
employee would be subject to expense reimbursement by the public employee's agency. 
Official capacity also means those duties that are attached to a public office or employment 
by the Constitution, statutes, executive order, promulgated rules and regulations, published 
job description or agency directive. 
 
The State Ethics Commission notes for clarification that "speaking before a public or 
private group" encompasses not only a traditional breakfast or luncheon speech but also 
more extended participation as speaker at a workshop, seminar, or training session or as a 
panel participant. 
 
Nothing in this opinion precludes a public employee from making presentations or 
speeches and receiving an honorarium on matters outside the employee's official capacity 
when (1) such are accomplished on the employee's own time, (2) no public materials or 
equipment are utilized, (3) it is not a part of the employee's position responsibilities, and 
(4) it does not interfere with the needs of the agency. 
 
The Commission further advised that the group inviting the public employee could 
contract with the employee's agency to reimburse the employee's agency for the travel 
expenses.  The employee could then be reimbursed by the agency in accordance with 
agency travel reimbursement policies and procedures. 
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