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SUBJECT: SHERIFFS AND DEPUTIES ACCEPTING MEALS, HOSPITALITY, AND     

DISCOUNTS 
 
 
SUMMARY: 
 

Sheriffs and deputies are not prohibited from accepting meals from groups when they are 
participating in their official capacity. Officers may partake of meals at hospitality functions 
when provided on the same basis to all participants. Free or discounted rent may be provided 
to officers only upon prior written documentation and approval of the law enforcement 
agency. Out-of-state participation in speeches requiring reimbursement or payment of 
expenses requires approval of attendance prior to confirmation or participation in the 
speaking engagement. 

 
QUESTION:  
 
The Executive Director of the SC Sheriffs' Association has requested an advisory opinion on a series 
of questions: 
 

(1)  May an officer accept a meal as part of an awards ceremony in his/her honor? 
 

(2)  May officers working during an emergency, ie. hurricane, flood, etc., accept meals 
provided by the Red Cross or Salvation Army or other volunteer organizations? 

 
(3)  May officers accept meals provided by an organization such as Neighborhood Watch, 
which may precede a meeting at which the officer will be speaking? 

 
(4)  May a group of officers performing as a musical group (in uniform) accept meals from a 
church or civic group? 

 
(5)  May an officer accept a meal paid for by a governmental entity ie. school, recreation 
commission, or other public official which is not a lobbyist principal. 

 
(6)  When attending conventions, seminars, etc., may officers partake of hospitality rooms 
provided by vendors serving food and drink? 

 
(7)  May officers accept free or discounted rent in an apartment complex?  Obviously, this is 
provided by the management as an added security measure. 

 
(8)  Does 8-13-715 require prior written approval before "incurring" expenses out of state; or 
before "reimbursement" for those expenses? 

 
DISCUSSION: 
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This opinion is rendered in response to a letter dated January 13, 1992 requesting an opinion from 
the State Ethics Commission.  The Commission's jurisdiction is limited to the applicability of the 
Ethics, Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act No. 248 of 1991; 
Section 8-13-100 et. seq., as amended, 1976 Code of Laws).  This opinion does not supersede any 
other statutory or regulatory restrictions or procedures which may apply to this situation. 
 
As to questions one, three, and four the State Ethics Commission advised in Advisory Opinion SEC 
AO92-023 that a public employee speaking "in an official capacity" could accept a meal which is 
incidental to the giving of the speech where the meal is provided to all other persons participating in 
the same event. The Commission advises that such advice would apply to these situations. 
 
As to the second question, meals provided by relief organizations to all volunteer workers in an 
extraordinary event, such as a hurricane, flood, etc., would not be prohibited. Events such as those 
may be in remote locations where traditional meals may not be accessible or available. The 
Commission would advise that meals given in such extraordinary circumstances are not given to 
influence official action but are part of the overall relief effort to affected parties as well as the relief 
workers. 
 
As to the fifth and sixth questions, the State Ethics Commission advised in Advisory Opinion SEC 
AO92-039 that a coffee break or meal provided by a vendor at a show or seminar was not prohibited 
if provided on the same basis to all participants in the event. 
 
With regard to the seventh question, Section 8-13-705 provides in part as follows: 
 

(A) A person may not, directly or indirectly, give, offer, or promise anything of value 
to a public official, public member, or public employee with the intent to: 

    (1) influence the discharge of a public official's, public member's, or public employee's 
official responsibilities; 

    (2) influence a public official, public member, or public employee to commit, aid in 
committing, collude in, or allow fraud on a governmental entity; or 

    (3) induce a public official, public member, or public employee to perform or fail to 
perform an act in violation of the public official's, public member's, or public 
employee's official responsibilities. 

 
(B) A public official, public member, or public employee may not, directly or 
indirectly, knowingly ask, demand, exact, solicit, seek, accept, assign, receive, or 
agree to receive anything of value for himself or for another person in return for being: 

    (1) influenced in the discharge of his official responsibilities; 
(2) influenced to commit, aid in committing, collude in, allow fraud, or make an 
opportunity for the commission of fraud on a governmental entity; or 
(3) induced to perform or fail to perform an act in violation of his official 
responsibilities. 
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While the provision of free rent or discounted rent is not expressly prohibited by the above-
quoted section, the Commission notes that the General Assembly passed legislation in 1978 to 
allow law enforcement officers to engage in off-duty security work. Such free or discounted 
rent can be construed to be payment for such security measure. The State Ethics Commission 
would, therefore, advise that the chief law enforcement officer document and approve any 
such rental arrangements to insure that it is a legitimate security measure and not a means to 
offer financial support to a law enforcement officer. 
 
As to the last question, Section 8-13-715 provides as follows: 
 

A public official, public member, or public employee acting in an official capacity 
may not receive anything of value for speaking before a public or private group.  
Notwithstanding the limitations of Section 2-17-90, a public official or public member 
may receive payment or reimbursement for actual expenses incurred for a speaking 
engagement.  The expenses must be reasonable and must be incurred in a reasonable 
time and manner in which to accomplish the purpose of the engagement.  If the 
expenses are incurred out of state, the public official or public member incurring the 
expenses must receive prior written approval for the payment or reimbursement from: 

 
(1) the Governor, in the case of a public official of a state agency who is not listed in 
an item in this section; 
(2) a statewide constitutional officer, in the case of himself; 
(3) the President Pro Tempore of the Senate, in the case of a member of the Senate; 
(4) the Speaker of the House, in the case of a member of the House of Representatives; 
or 
(5) the chief executive of the governmental entity in all other cases.   

 
The State Ethics Commission advises that the intent is to have prior written approval before 
the activity is engaged in. Payment or reimbursement can be coincident with the giving of the 
out-of-state speech so approval prior to payment or reimbursement would probably be 
unworkable. The Commission, therefore, advises that such official seek approval from the 
appropriate person prior to confirming or participating in the speaking engagement. 
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