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SUBJECT:   HOSPITALITY AND EXPENSE PAYMENT FOR EMPLOYEE MEETINGS 
 
SUMMARY: 
 

Public employees are not prohibited from accepting a meal from the sponsoring group for 
giving a speech where the meal is provided to all persons participating in the same event. 
Staff members who serve on a committee associated with a Federal agency may  have costs 
paid by the Federal agency. A meal provided by a co-sponsor of a program would not be 
prohibited. Meals provided to a staff member by vendors for local libraries are not prohibited 
unless the meal is given to influence an official action 

 
QUESTION:  
 
The Director of the State Library has posed the following questions 
 

(1) I understand it will be illegal to accept a meal when a state employee is a speaker at a 
banquet, luncheon, etc. Is this correct? 

 
(2) A State Library staff member and I are members of a Library of Congress committee. 
When the committee meets the Library of Congress covers all costs associated with the 
meeting; airfare, hotel bills, meals, etc. Is this still permitted? 

 
(3) The State Library is cosponsoring a year-long celebration with a non-profit group, the 
Palmetto  
Project. We have monthly luncheon meetings which several staff members attend. Lunch is 
paid by the Palmetto Project. Is this still permitted? 

 
(4) Vendors who have sold libraries in the state local automation systems periodically have 
meetings of their clients to discuss their products. The State Library is often asked to meet 
with them to discuss how their systems fit in to the overall state plan for sharing library 
resources. Often these meetings are breakfast or luncheon buffet meetings. Can our staff 
accept an invitation to eat with the group and participate in their discussions? 

 
DISCUSSION: 
 
This opinion is rendered in response to a letter dated December 5, 1991 requesting an opinion from 
the State Ethics Commission.  The Commission's jurisdiction is limited to the applicability of the 
Ethics, Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act No. 248 of 1991; 
Section 8-13-100 et. seq., as amended,  
 
1976 Code of Laws).  This opinion does not supersede any other statutory or regulatory restrictions 
or procedures which may apply to this situation. 
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Section 8-13-715 provides in part as follows: 
 

A public official, public member, or public employee acting in an official capacity may not 
receive anything of value for speaking before a public or private group.  Notwithstanding the 
limitations of Section 2-17-90, a public official or public member may receive payment or 
reimbursement for actual expenses incurred for a speaking engagement.  The expenses must 
be reasonable and must be incurred in a reasonable time and manner in which to accomplish 
the purpose of the engagement. 

 
In Advisory Opinion SEC AO92-023, the State Ethics Commission advised that a public employee 
would not be prohibited from accepting a meal for giving a speech in an official capacity at a meal 
function where the meal is provided to all other persons participating in the same event. 
 
As to the second question, the State Ethics Commission notes the provisions of Section 2-17-90 
which allow the provision of lodging, transportation, entertainment, food, meals, and beverages 
when the recipient is a member of a group and is not singled out for receiving such thing of value. It 
appears that the participation of employees on national boards or committees is beneficial not only to 
the employee but also to the state. Since such costs associated with attendance at such committee 
meetings is handled by the Federal agency with no financial benefit being provided to the employee, 
the State Ethics Commission would see no violation of the Ethics Reform Act for an employee 
having costs of such service paid by the sponsoring committee for service on a national committee 
whose responsibilities relate to the employee's official duties. 
 
As to the third question, it appears that meals at such monthly meetings would not be prohibited so 
long as they are provided to insure that the meeting can proceed without disruption or break, and is 
not provided with the intent to influence the employees in the discharge of their official 
responsibilities since the recipients are staff support for a joint project co-sponsored by a non-
vendor. 
 
With regard to the fourth question, Section 8-13-710(B) provides: 
 

(B) A public official, public member, or public employee required to file a statement of 
economic interests under Section 8-13-1110 who receives, accepts, or takes, directly or 
indirectly, from a person, anything of value worth twenty-five dollars or more in a day and 
anything of value worth two hundred dollars or more in the aggregate in a calendar year 
must report on his statement of economic interests pursuant to Section 8-13-1120 the thing 
of value from: 

 
    (1) a person, if there is reason to believe the donor would not give the thing of value but for 

the public official's, public member's, or public employee's office or position; 
    (2) a person, or from an officer or director of a person, if the public official, public member, 

or public employee has reason to believe the person: 



SEC AO92-037 January 27, 1992 
 Page 3 of 3  
 
 
      (a) has or is seeking to obtain contractual or other business or financial relationships with the 

public official's, public member's, or public employee's governmental entity. 
      (b) conducts operations or activities which are regulated by the public official's, public 

member's or public employee's governmental entity. 
 
Further, Section 8-13-705(B) provides: 
 

(B) A public official, public member, or public employee may not, directly or indirectly, 
knowingly ask, demand, exact, solicit, seek, accept, assign, receive, or agree to receive 
anything of value for himself or for another person in return for being: 

 
(1) influenced in the discharge of his official responsibilities; 

   (2) influenced to commit, aid in committing, collude in, allow fraud, or make an opportunity 
for the commission of fraud on a governmental entity; or 

   (3) induced to perform or fail to perform an act in violation of his official responsibilities. 
 
In Advisory Opinion SEC AO92-032, the State Ethics Commission advised: 
 

Acceptance of anything of value from a regulated association is not a per se violation 
of the Ethics Reform Act. In accordance with Section 8-13-710(B), the acceptance of 
anything of value given by a person whose activities are regulated by the recipient's 
agency is to be reported on the Statement of Economic Interests if it exceeds $25 per 
or $200 in a calendar year. Whether acceptance of such thing of value is a violation of 
Section 8-13-705 would depend on the circumstances of such offer or receipt of the 
thing of value. 

 
From information provided by the requestor, it does not appear that the vendors in question have 
contracts with the State Library and attendance of State Library staff is for informational purposes 
only. Therefore, a State Library staff member attending such vendor-information meetings would not 
violate the provisions of the Ethics Reform Act to accept such hospitality from vendors for local 
libraries. 
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