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SUBJECT:   RELATIONSHIP OF LOCAL OFFICIALS WITH CABLE TV COMPANY 
 
SUMMARY: 
 

Public officials or employees must weigh the consequences on a case by case basis of 
accepting meals from a regulated cable television company.  The Commission advises 
against "courtesy" cable connections. Public officeholders must disclose anything of value 
received from a lobbyist principal. The costs associated with a function may be based on the 
number of confirmed attendees when actual costs cannot be readily determined. 

 
QUESTION:  
 

The Regional Director of Cablevision Industries requests guidance concerning the Ethics 
Reform Act. The company has customarily met and dined with local officials on an 
individual and collective basis to discuss business matters. The Director understands that 
such meetings are permitted provided that anything of value in excess of $25 per day or $200 
per year must be disclosed by the official on the Statement of Economic Interests. He also 
requests clarification concerning "courtesy" cable connections for public officials. He also 
questions whether, as a lobbyist for the company, he is subject to any restrictions regarding 
his involvement with local officials. He also questions the means of determining the value 
per person of an event. The Secretary of State's Office has advised that such figure is 
determined by dividing the total cost by the number of persons confirmed. 

 
DISCUSSION: 
 
This opinion is rendered in response to a letter dated January 28, 1992 requesting an opinion from 
the State Ethics Commission.  The Commission's jurisdiction is limited to the applicability of the 
Ethics, Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act No. 248 of 1991; 
Section 8-13-100 et. seq., as amended, 1976 Code of Laws).  This opinion does not supersede any 
other statutory or regulatory restrictions or procedures which may apply to this situation. 
 
As to the first question, in Advisory Opinion AO92-071, the State Ethics Commission advised that 
whether acceptance of travel, meals, and lodging is prohibited by Section 8-13-705 should be 
determined on a case by case advisory basis, depending upon the donee, the donor, the type and 
amount involved, and whether there are any matters pertaining to the donor before the agency with 
which the officeholder or employee is associated. 
 
Section 8-13-705 provides in part as follows: 
 

(A) A person may not, directly or indirectly, give, offer, or promise anything of 
value to a public official, public member, or public employee with the intent to: 

(1) influence the discharge of a public official's, public member's, or 



SEC AO92-106 February 26, 1992 
 Page 2 of 2  
 

public employee's official responsibilities; 
(2) influence a public official, public member, or public employee to 
commit, aid in committing, collude in, or allow fraud on a 
governmental entity; or 
(3) induce a public official, public member, or public employee to 
perform or fail to perform an act in violation of the public official's, 
public member's, or public employee's official responsibilities. 

 
(B) A public official, public member, or public employee may not, directly or 
indirectly, knowingly ask, demand, exact, solicit, seek, accept, assign, receive, 
or agree to receive anything of value for himself or for another person in return 
for being: 

 
(1) influenced in the discharge of his official responsibilities; 
(2) influenced to commit, aid in committing, collude in, allow fraud, or 
make an opportunity for the commission of fraud on a governmental 
entity; or 
(3) induced to perform or fail to perform an act in violation of his 
official responsibilities. 

 
As to the second question, the State Ethics Commission advises against the provision of 
"courtesy" cable connections to public officials. Such connections carry a value based upon a 
monthly assessment, not a per use assessment.  Such connections are made to public officials 
who have regulatory authority over that company, and no other cable company can provide 
such service due to the monopoly enjoyed by such cable tv service.  The Commission advises 
that the provision of "courtesy" cable connections on its face to one who regulates a monopoly 
industry would appear to be granted to influence. 
 
As to the third question, the lobbyist provisions of Chapter 17 apply to relationships with state 
officials. However, local public officials, members, or employees who receive anything of 
value from a lobbyist's principal are required to disclose such thing of value on their Statement 
of Economic Interests. 
 
With regard to the fourth question, the Secretary of State's Office has advised that the value to 
be established for an event is calculated by dividing the total cost by the  number  of  persons  
confirmed.  Such  figure can be utilized by such public officials,  members,  or  employees  
when  a  large  group of such officeholders are  
invited to a reception or function. However, the actual cost per person shall be utilized  in  a  
meal  setting  or  function  when  such actual  costs  can  be  readily determined(i.e., a 
restaurant meal, function attended by just members of a city or county council). 
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