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SUBJECT: CITY COUNCIL MEMBER'S FIRM REPRESENTING CLIENTS BEFORE CITY 

AGENCIES 
 
SUMMARY: A city council member's firm may not appear before various city approval and 

permitting boards.   
 
QUESTION: 
 
A city council member is an officer in a consulting engineering firm. The firm is often required to 
appear before agency boards, commissions and councils during the permitting/approval processes. 
The firm often is required to appear before the city planning and zoning commission,  board of 
adjustment, technical review board, and, occasionally, city council.  What is the applicability of 
Section 8-13-740(A)(5).  
 
 
DISCUSSION: 
 
This opinion is rendered in response to a letter dated December 22, 1997 requesting an opinion from 
the State Ethics Commission.  The Commission's jurisdiction is limited to the applicability of the 
State Ethics Act, S.C. Code §2-17-10; 8-13-100 (Supp. 1996).  This opinion does not supersede any 
other statutory or regulatory restrictions or procedures which may apply to this situation. 
 
Section 8-13-740(A)(5) provides: 
 

(5) A public official, public member, or public employee of a municipality, an 
individual with whom the public official, public member, or public employee is 
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associated, or a business with which the public official, public member, or public 
employee is associated may not knowingly represent a person before any agency, 
unit, or subunit of that municipality for which the public official, public member, or 
public employee has official responsibility except as required by law. 

 
If a city council member does not serve pursuant to a statute specifically providing for the service of 
a person with their professional or business expertise, then the prohibitions of 8-13-740 apply.  
Clearly, an elected official does not serve pursuant to a statute specifically providing for a council 
member to be an engineer or a lawyer.  A council member serves because he has been elected to 
serve, not because his position on council is required by law to be filled by an engineer.  Neither a 
city council member, nor his firm may represent clients before agencies, units or subunits of the 
municipality.   
 
In as much as this Advisory Opinions conflicts with that portion of SEC Advisory Opinion 98-006 
which states “. . . A City Council member's firm may appear before various city approval and 
permitting boards as required by appropriate statute….”  AO98-006 is withdrawn. 
 
In recognition that there has been substantial reliance by the Bar of this State, as well as other 
affected persons, on AO98-006, the Commission finds it appropriate that there shall be a grace 
period of one year from today’s date, March 8, 2006, before this opinion becomes effective as to 
pending matters.  The purpose of this grace period is to allow attorneys and other persons affected 
by this change the opportunity to resolve pending cases; however, nothing herein shall be construed 
as permission to undertake new representations during this grace period. 
 
 
CONCLUSION:  The Commission concludes that  a city council member's firm may not appear 
before various city approval and permitting boards.   
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