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SUBJECT: CAMPAIGN PRACTICES AND THE USE OF PUBLIC BUILDINGS 
 
SUMMARY: The Commission will defer to the local governmental entity’s policies and 

procedures regarding the use of public buildings in a campaign in 
interpreting the restrictions of Section 8-13-765.  
 

QUESTION: A candidate poses several questions related to the use of public buildings 
in a campaign. 

 
DISCUSSION: The State Ethics Commission’s jurisdiction is limited to the applicability 
of the Ethics, Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act no. 248 of 
1991; Section 2-17-5 et seq. and Section 8-13-100 et seq., as amended, 1976 Code of Laws of 
South Carolina).  This opinion does not supersede any other statutory or regulatory restrictions or 
procedures which may apply to this situation. Failure to disclose relevant information may void 
the opinion. 
 
1.  Hypothetically, let’s say that my city allows a social group to use a city owned building 
for meetings on a monthly basis.  This group could be a book club or possibly a Senior 
Citizens group.  If I am a candidate running for City Council, and I am invited by the 
group to come in the city owned building, to discuss my campaign platform, is this 
permissible without all the other candidates being invited?  Can I go there to campaign and 
meet the group when the other candidates are not invited to do so and were not notified 
that I was invited to do so? 
 
Section 8-13-765 provides in part as follows: 
 
(A) No person may use government personnel, equipment, materials, or an office building in an 
election campaign. The provisions of this subsection do not apply to a public official's use of an 
official residence.  
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(B) A government, however, may rent or provide public facilities for political meetings and other 
campaign-related purposes if they are available on similar terms to all candidates and 
committees, as defined in Section 8-13-1300(6). 
 
 
 The Commission is required to interpret the term “use” in Section 8-13-765 of the Ethics 
Reform Act cited above.  Under the proposed hypothetical, the Commission looks to the 
predominant purpose of the public building which in this case is use by a book club or seniors’ 
group.  The initial use of the city owned building is non-campaign related.  The predominant 
purpose under the hypothetical is to hold a book club or a senior citizen’s meeting; therefore, a 
candidate may attend the meeting and discuss his campaign notwithstanding that other 
candidates were not invited or notified.   
 
 
2.  Hypothetically, let’s say that my city sponsors a [holiday] party at the City Recreation 
Center.  Let’s say that the City has not designated that facility as a campaign site.  If I want 
to go to the party, wear a “Vote for John Marion” T-shirt and hand out candy to the 
children, while campaigning with the parents, is this permissible inside the City owned 
facility? 
 

In SEC Complaint No. C96-010, the State Ethics Commission brought a complaint 
alleging two violations of Section 8-13-765 against a candidate for re-election to the Spartanburg 
City Council.  The candidate used city council chambers to film two campaign videos.  The 
candidate did make an appointment to reserve city council chambers; however, he failed to 
inform the official that he would be filming a campaign video.  According to city policy, council 
chambers were available for use by other governmental groups for meeting space; however, it 
was not available to the general public or non-governmental groups, nor was it available for 
election or campaign related meetings or activities.  The Commission and the candidate entered a 
Consent Order. The candidate admitted to two violations of Section 8-13-765 for using a 
government office building in an election campaign. 
 
 As in the complaint matter cited above, the Commission defers to the city policy in place 
in designating a city owned building a campaign site or not.  In the above hypothetical the 
candidate may attend the function in a campaign t-shirt and hand out candy; however, the 
candidate may not conduct campaign related activities when the city prohibits it, i.e. “not 
designated that facility as a campaign site.”   
 
3.  Can I give out “Vote for John Marino” campaign T-shirts, for City employees to wear to 
work? 
 
 A candidate may give campaign material, to include campaign t-shirts, to public 
employees; however, whether a public employee may wear a campaign t-shirt to work requires a 
review of the employer’s policy and procedures.   In addition, the Commission would caution 
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public employees who wear campaign t-shirts to work that they may be using a public office 
building in an election campaign in violation of Section 8-13-765.  A federal counterpart to the 
Ethics Reform Act, the Hatch Act specifically prohibits a covered employee from engaging in 
[political] activity in a room or building occupied in the discharge of official duties.  The 
political activity would include wearing a campaign t-shirt to work.   
 
4.  It is my understanding that, as a candidate, I am allowed to go to the polling place and 
vote as well as to periodically go and check things such as the number of voters which have 
come in on that particular Election Day.  In my next election, on Election Day, would I be 
allowed to stand next to the poll worker, at the registration table inside the election facility 
and shake hands with the voters as they prepare to enter the voting booth?  Let’s say, 
hypothetically, the poll worker and the registration table is approximately 20 feet from the 
voting booth.  Am I allowed to stand there and shake hands and introduce myself with 
every voter that comes in to vote at this close proximity to the voting booth? 
 
 This is an election law question and should be referred to the State Election Commission.   
 
 
CONCLUSION:  The Commission will defer to the local governmental entity’s policies and 
procedures regarding the use of public buildings in a campaign in interpreting the restrictions of 
Section 8-13-765.  When no policy is in place the Commission will look to the predominant 
purpose of the use of the public building.   
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