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SUBJECT:  PROPER PROCEDURE FOR THE TRANSFER OF FEDERAL 

CAMPAIGN FUNDS TO A STATE CAMPAIGN ACCOUNT 
 
SUMMARY:  The Ethics Reform Act  permits the transfer of a federal candidate’s 

campaign funds to a candidate’s state campaign account as long as 
the state campaign receives written authorization from the person 
originally making the contribution in accordance with Section 8-13-
1352. 
 

QUESTION:  May a federal candidate’s campaign funds be transferred to the 
candidate’s state campaign account without first seeking the written 
authorization of the person originally making the contribution to the 
federal campaign? 

 
DISCUSSION: The State Ethics Commission’s jurisdiction is limited to the applicability 
of the Ethics, Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act no. 248 
of 1991; Section 2-17-5 et seq. and Section 8-13-100 et seq., as amended, 1976 Code of 
Laws of South Carolina).  This opinion does not supersede any other statutory or regulatory 
restrictions or procedures which may apply to this situation. Failure to disclose relevant 
information may void the opinion. 
 

From the outset, it appears that the state candidate relied on incorrect and 
incomplete advice given by the Commission’s General Counsel for a significant period of 
time.  This advice was given without benefit of Federal Election Commission opinions. 
Although this reliance on incorrect and incomplete information is unfortunate, the Ethics 
Reform Act  provides the proper procedure for transferring funds from one campaign 
account for elective office to second campaign account for a different elective office.  
 

Section 8-13-1352 states: 
Notwithstanding the provisions of Section 8-13-1350, a candidate may use or 
permit the use of contributions solicited for or received by the candidate to 
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further the candidacy of the individual for an elective office other than the 
elective office for which the contributions were received if: 

 
(1) the person originally making the contribution gives 
written authorization for its use to further the candidacy of the 
individual for a specific office which is not the office for which 
the contribution was originally intended; and 

 
(2) the contribution is otherwise permitted by law. 

 
Section 8-13-1350 states: 

 
(A) A candidate for elective office may use or permit the use of 
contributions solicited for or received by the candidate for that office to further 
the candidacy of the individual for a different office as long as the 
contributions have been received on or before December 31, 1992, and have 
been transferred to a campaign account for the different office on or before 
December 31, 1992.   A contribution solicited for or received on behalf of the 
candidate is considered solicited or received for the candidacy for which the 
individual is then a candidate if the funds or contributions are solicited or 
received before the general election for which the candidate is a nominee or 
is unopposed.  The prohibition on the use or solicitation of funds does not 
limit in any way a candidate from retaining funds for use in a subsequent race 
for the same elective office. 

 
(B) Any assets or funds which are: 

 
(1) the proceeds of a campaign contribution which are held 
by or under the control of a public official or a candidate for 
public office on January 1, 1993; and 

 
(2) which continue to be held by or under the control of a 
public official or a candidate for public office on January 1, 
1993; are subject to the provisions of subsection (A). 

 
This question is unique because the transfer of funds is being made from a federal 

candidate’s campaign account to a state candidate’s campaign account.  This transfer must 
then comply with both the Federal Election Campaign Act (FECA)1 and the Ethics Reform 
Act.   A transfer of funds from a federal candidate’s campaign to a non-federal/state 
campaign account, although clearly permitted by the FECA, must comply with the 

                                            
1Excess federal campaign funds “[m]ay be used for any other lawful purpose, 

except that, other than as set forth in paragraph (e) of this section, no such amounts 
may be converted by any person to any personal use......”  11 CFR 113.2(a)(2)(d).   
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applicable state campaign laws.2  Therefore a transfer from a federal campaign account to 
a South Carolina campaign account must comply with the procedures set forth in Section 8-
13-1352.  If a former federal candidate could simply transfer the lump sum of excess funds 
to his  state campaign account, then the transfer would be treated as a contribution by the 
candidate and would be subject to reimbursement to the candidate at final disbursement.  
Clearly, this reimbursement works as a conversion of federal campaign funds to personal 
use in violation of the 2 U.S.C. §439a. 
 

In SEC AO99-006 the Commission advised a candidate that “[t]he first in, first out 
(FIFO) accounting method would be the approach to use.  Election campaigns are ‘pay as 
you go’ affairs.  It would be irrational to attribute monies raised late in a campaign or even 
after the election to expenditures made prior to the election unless to pay off loans.”  In that 
same opinion the Commission advised the candidate that ‘[a]n individual’s contribution to a 
statewide campaign, regardless of its source, i.e. campaign carryover, direct contribution to 
a new campaign, or a mixture of the two may not exceed the $3500 requirement as stated 
in Section 8-13-1314.”  Section 8-13-1314 provides that no candidate for statewide  office 
may accept a contribution in excess of $3500 per election cycle. 
 

Finally, Section 2-17-80 states: 
 

(A) A lobbyist or a person acting on behalf of a lobbyist shall not offer, 
solicit, facilitate, or provide to or on behalf of any member of the General 
Assembly, the Governor, the Lieutenant Governor, any other statewide 
constitutional officer, any public official of any state agency who engaged in 
covered agency actions, or any of their employees any of the following: 

 
(1) lodging; 
(2) transportation; 
(3) entertainment; 

                                            
2The Federal Election Commission in Advisory Opinion 1986-5 concluded “that 

so long as the proposed transfer of funds from the Federal campaign committee to the 
local campaign committee is permissible under Indiana law, and assuming any funds so 
transferred are in fact used in the candidate’s local election campaign and not diverted 
to the candidate’s person use, such a transfer would be permissible under 2 U.S.C. § 
439a.” 

(4) food, meals, beverages, money, or any other thing of 
value; 
(5) contributions, as defined in Section 8-13-1300(7). 

 
(B) A member of the General Assembly, the Governor, the Lieutenant 
Governor, any other statewide constitutional officer, any public official of any 
state agency who engaged in covered agency actions, or any of their 
employees shall not solicit or receive from a lobbyist or a person acting on 
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behalf of a lobbyist any of the following: 
 

(1) lodging; 
(2) transportation; 
(3) entertainment; 
(4) food, meals, beverages, money, or any other thing of 
value; 
(5) contributions, as defined in Section 8-13-1300(7). 

 
Because registered lobbyists are prohibited from contributing to candidates  for governor, 
any contributions by registered lobbyists to the federal campaign could not be transferred to 
the state campaign account.   
 
CONCLUSION: 
 

Accordingly, the Commission advises the former federal candidate, notwithstanding 
the incorrect advice previously  given by General Counsel, that the Ethics Reform Act 
permits the transfer of a federal candidate’s campaign funds to a candidate’s state 
campaign account, as long as the transfer complies with the written authorization 
procedures set forth in Section 8-13-1352. 
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