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SUBJECT: PUBLIC OFFICIAL/EMPLOYEE WHO IS A MEMBER OF AN ORGANIZATION 

WHICH IS ALSO A LOBBYIST'S PRINCIPAL ACCEPTING "THINGS OF 
VALUE"  FROM THE ORGANIZATION. 

 
SUMMARY: A public official/employee who is a member of an association which is also a 

lobbyist's principal may not accept things of value from that association unless other 
members of that association are provided the same opportunity to benefit from the 
things of value offered or given to its members and relevant factors are assessed to 
conform with the purview of the Ethics Reform Act.    

  
DISCUSSION: 
 

This formal advisory opinion results from several inquiries concerning the receipt of 
"things of value" by public officials and employees, who are members of a 
professional organization which is also a registered lobbyist's principal.   
 
At the crux of the determination is whether the monetary cap in Section 2-17-90(B) 
is an absolute bar to the acceptance by a defined public official or employee of 
reimbursed expenses or other things of value from a professional organization which 
is also a lobbyist's principal, though not a lobbyist.  

 
The Commission's jurisdiction is limited to the applicability of the Ethics, Government 

Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act No. 248 of 1991; Section 2-17-5 et seq. and 
Section 8-13-100 et seq., as amended, 1976 Code of Laws).  This opinion does not supersede any 
other statutory or regulatory restrictions or procedures which may apply to this situation.  Pursuant 
to Regulation 52-302(A):  "When a person receives an informal advisory opinion and believes the 
facts or law are contrary to the informal opinion, a formal opinion may be requested by writing the 
Commission and providing additional information and citation to law the requestor believes 
controlling, if any." 

 
The State Ethics Commission offers interpretations and advice based on prior opinions of the 

State Ethics Commission, as well as those of the House of Representatives Ethics Committee, Senate 
Ethics Committee, and Secretary of State.  Section 8-13-320(o)(11) confers the duty and power on 
the State Ethics Commission to render advisory opinions, and pursuant to Section 8-13-320(o)(12), 
the State Ethics Commission's Regulations 52-302 & 52-303 set out the process for informal and 
formal opinions.   

 
The Commission is not reluctant to emphasize that any violation as to past conduct cannot be 

managed through its formal opinions.  If a violation has occurred, there is another process for 
accomplishing the aim of the statutes and regulations pertaining to official conduct.  This opinion is 
offered for future guidance and, of course, cannot take the place of the clear statutory enunciations. 
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At the outset, the Commission notes that Section 2-17-80 pertains to lobbyists, whereas 2-17-
90 pertains to lobbyist's principals. Section 2-17-10(13) defines a "Lobbyist," whereas the term 
"Lobbyist's principal" is defined in Section 2-17-10(14). The distinction is based on who is 
performing the lobbying and on whose behalf the lobbying is being performed. 
 
QUESTIONS: 
 

QUESTION 1:  DOES SECTION 2-17-80(B) EXPRESSLY PROHIBIT A PUBLIC EMPLOYEE FROM 
ACCEPTING THINGS OF VALUE FROM A LOBBYIST'S PRINCIPAL?  IF NOT, UNDER WHAT 
EXPRESS GRANT OF STATUTORY AUTHORITY MAY A PUBLIC EMPLOYEE ACCEPT TRIPS, 
MEALS, LODGING, AND, IN GENERAL, THINGS OF VALUE SINCE A STATUTORY PROHIBITION 
CANNOT BE IGNORED?  
 

. QUESTION 2:  THE INFORMAL OPINION DATED APRIL 27 STATES THAT "[A]PPLICABLE STATE 
ETHICS COMMISSION OPINIONS ARE BASED ON THE RATIONALE THAT NOT ALL MEMBERS 
HAVE TO BENEFIT EQUALLY, RATHER THAT ANY MEMBER BE ELIGIBLE TO ATTEND AS A 
REPRESENTATIVE OF THE ORGANIZATION AND ATTEND WITH EXPENSES BEING PAID 
WITHOUT VIOLATING SECTION 2-17-90." APPLYING THE RULES OF STATUTORY 
CONSTRUCTION FOR THE PURPOSE OF RESOLVING AMBIGUITIES, RATHER THAN CREATING 
THEM, HOW DO YOU RESOLVE THIS ISSUE WITHOUT RENDERING 2-17-80(B) TOTALLY 
MEANINGLESS?  

 
QUESTION 3:  WHAT IS THE STATUTORY AUTHORITY FOR THE RULE THAT NOT ALL MEMBERS 
HAVE TO BENEFIT EQUALLY, RATHER THAT ANY MEMBER BE ELIGIBLE TO ATTEND AS A 
REPRESENTATIVE OF THE ORGANIZATION AND ATTEND WITH EXPENSES BEING PAID? 

 
QUESTION 4:  WHEN WOULD SECTION 2-17-90(B) EVER APPLY TO MEMBERS OF AN 
ORGANIZATION ACCEPTING "THINGS OF VALUE"? 

 
QUESTION 5:  WOULD A PUBLIC EMPLOYEE VIOLATE SECTION 2-17-90 IF HE RECEIVED 
ANYTHING OF VALUE IN EXCESS OF $25 A DAY OR $200 IN A CALENDAR YEAR? 

 
 

Section 2-17-80 strictly prohibits the offer of lodging, transportation, entertainment, and 
food, meals, beverages, money, or "any other thing of value," and contributions to any member of 
the General Assembly, the Governor, the Lieutenant Governor, any other statewide constitutional 
officer, and any public official of any state agency engaged in covered agency actions and their 
employees   by  a  lobbyist or a person acting on behalf of a lobbyist. However, Section 2-17-80(B) 
does not apply when the "thing of value [which]  also is furnished on the same terms or at the same 
expense to a member of the general public without regard to status as a public official or public 
employee." (See, Section 2-17-80(C)).].       

 
Section 2-17-90 is aimed at the lobbyist's principal, who is prohibited from furnishing 

lodging, transportation, entertainment, food, meals, beverages, or an invitation to a function paid for 
by a lobbyist's principal, unless there is an exception.  For example, a public official of a board or 
commission may accept lodging, transportation, entertainment, food, meals, beverages, or an 
invitation to a function paid for by a lobbyist's principal, if  the member's  entire board or 
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commission is invited, under an  exception created in Section 2-17-90(A)(2).  However, the 
lobbyist's principal offer is capped at $25.00 per day and $200.00 per calendar year per person. The 
recipient is capped at the same rate per lobbyist's principal.   

 
Section 2-17-100 creates another statutory exception.  It allows public officials and 

employees to be reimbursed for actual expenses incurred at a speaking engagement, provided the 
public official/ employee and the lobbyist's principal each disclose the reimbursements on their 
Statement of Economic Interests as required by Section 2-17-35(5).  Of course, reimbursement for 
an out of state speaking engagement will require prior written approval.   Also, Section 8-13-715 
allows a public official, public member, or public employee when acting in his or her official 
capacity to accept a meal provided in conjunction with a speaking engagement, provided the meal is 
incidental to the speaking engagement and all participants are entitled to the same meal.  
"Notwithstanding the limitations of Section 2-17-90, a public official, public member, or public 
employee may receive payment or reimbursement for actual expenses incurred for a speaking 
engagement." [Section 8-13-715]. It is worthwhile to note that the statutory cap in Section 2-17-90 is 
expressly directed at the lobbyist's principal.  

 
 Senate Ethics Committee Advisory Opinion 92-13 addressed the quandary of a Senator who 

also served as an officer of a professional organization which was a registered lobbyist's principal.   
The Senate member, who was also the president of a professional organization,  a lobbyist's  
principal, was advised that s/he could accept reimbursement for expenses incurred while performing 
professional officer duties.  The opinion reasoned that "members should not be discouraged from 
being active in associations which further and enhance their professional development." (SENATE 
ETHICS COMM. Adv. Op. 92-13, at p. 34).  Of equal concern to the Committee was the separation 
of the professional membership from the Senate service, that is, that the things of value were being 
"'furnished on the same terms' to any member of the public occupying an office within the 
association." (Id. at 33).  See 2-17-80(C). The  Senate Ethics Committee  recognized that service in a 
professional organization which is also a registered lobbyist's principal and the reimbursement of 
expenses for such service must in no way influence or be used to compromise  official conduct.  
"Therefore, the Committee concludes that a bona fide professional association which is a lobbyist's 
principal may reimburse an officer of the association for the expenses related to his service in the 
same manner, and within the same limits, as have been traditionally provided, irrespective of 
whether the officer concurrently serves in the South Carolina Senate." (Id. at pp. 34-35). 

 
While the Senate Ethics Committee opinion was issued in December of 1992, it is relevant 

for guidance as to the aim of Section 2-17-90 and other ethics rules pertaining to accepting things of 
value from a lobbyist's principal while acting in one's non-public official capacity.  Likewise, it is 
helpful to examine the capacity of the lobbyist's principal, as in this case, when acting in its capacity 
as a professional membership organization.   In State Ethics Commission Advisory Opinion SEC 
AO92-025, an opinion issued in February of 1992, a State Ethics Commission member inquired as to 
whether he could accept  meals and  other materials from the South Carolina Association of Realtors 
and the National Association of Realtors in which he paid dues and served as an official.  When the 
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Advisory Opinion was issued , the State Ethics Commission recognized that public employees are 
often members of professional organizations, some of which are also lobbyist's principals.  Also,  a 
number of state agencies register as lobbyist's principals.  See, Section 2-17-40.  While a strict 
interpretation of Section 2-17-90 would have prohibited any thing of value being given to a state 
employee and even their employing agency,  the State Ethics Commission considered both the 
involvement of state office holders as members in various professional associations, as well as the 
intent of this legislation, i.e., to prohibit undue influence on state employees.   The Commission 
stated that any thing of value received from a lobbyist's principal must be disclosed on the Statement 
of Economic Interests and further said that it "would see no prohibition against a member of a 
professional organization receiving those benefits which accrue to all members of that organization." 
   

To be balanced against those statutes allowing receipt of things of value is Section 8-13-705, 
which felonizes the improper use of one's public position.  Section 8-13-705 prohibits something 
being given or solicited with the intent to influence a public member, public official, or public 
employee in the conduct of his/her official responsibilities.    Both the offeror and the offeree are 
subject to the Ethics Reform Act.  
 

  While there is no specific statutory authority for a rule that not all members have to benefit 
equally, the Commission finds the prior opinions to be persuasive.  Although not binding as 
precedence,  previous opinions have expressly interpreted  Section 2-17-90 as not being applicable 
to public officials/employees who also hold professional membership in an organization which is a 
lobbyist's principal.   The State Ethics Commission recognizes the limited application of its 
interpretative guidelines and the statutory duty assigned to it to publish advisory opinions.  
Additional legislative action may  prove useful for those public employees, public officials, and  
members who are members of and serve organizations which are registered lobbyist's principals.   

 
Within a narrow exception, the public  employee/official would be prudent to consider a 

variety of factors before accepting fringe benefits or perks of membership.  In the absence of a 
Section 8-13-705 violation, the Commission advises that a public official/ employee would be 
served  by careful assessment of whether  to accept reimbursement of actual and reasonable 
expenses incurred to attend a non-speaking function paid for from his/her membership benefits in a 
professional organization which is also a registered lobbyist's principal.  As were the facts in the 
Senate Ethics Committee Opinion   the organization's  levels of membership or officer status, 
internal by-laws, or other operating guidelines are relevant indicators of the offeror's and offeree's 
intent. Whether all members of the  professional organization may  or must benefit equally is a 
relevant factor in determining the application of this opinion.  Not only the status of the public 
employee's membership as an officer or committee chair, but also the prior approval of the 
employee's supervisor would be  determinants of the appropriateness of the public 
official's/employee's acceptance of   the reimbursed expenses to attend a non-speaking function.   

 
It may be that those associations which are also lobbyist's principals have developed  

selection guidelines and justifiable criteria for those members, officers, or otherwise, who are chosen 
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to receive conference registration and/or travel reimbursement.  Likewise, the stated membership 
benefits  and the dues  used to pay for  expenses are relevant to the offeror's and the offeree's 
accountability.  Just as the employee must examine his/her  intent, so must the lobbyist's principal 
and those acting on its behalf.      

 
 Other factors must necessarily include: 

(1) Whether the organization has a legitimate professional existence apart from its lobbyist 
functions; 
(2) Whether the public official/ employee is active in the organization; 
(3)   Whether the public official/employee is an officer, section chair, board member or immediate 
past holder of these positions; 
(4)  Whether the public official's/employee's status is relevant to the function and mission of the 
activities of the organization; 
(5)  Whether the public official's/employee's status is relevant to the activity for which the 
organization/lobbyist's principal offers reimbursement; and 
(6)  Whether the acceptance of the benefit avoids the appearance of impropriety; 

 
To be balanced in the assessment of the above factors are the import of Sections 2-17-90 and 

8-13-705, which seek to balance the legitimacy of membership in an organization or professional 
association with the wrongful influence of a public employee/official. The public employee/official 
and the lobbyist's principal are equally responsible.  The disclosure requirements apply, of course, to 
public employees, officials, and members,  as well as to the lobbyist's principals.   

 
Thus, the Commission is not prepared to offer blanket safe harbors without recognition  that 

the application of the Ethics Reform Act to specific facts will clearly extend the Ethics Reform Act 
into the realm of regulating legitimate professional organizations and their members, and are 
especially affected by public perception. 
 
QUESTION 6:  MUST A PUBLIC EMPLOYEE WHO IS REQUIRED TO FILE AN ECONOMIC INTERESTS 
STATEMENT UNDER SECTION 8-13-1110 REPORT ALL THINGS OF VALUE RECEIVED FROM A 
LOBBYIST'S PRINCIPAL ON HIS STATEMENT OF ECONOMIC INTERESTS? 
 

According to Sections 2-17-90(C), 8-13-710(A), & 8-13-1120(A)(4) & (9), the public 
employee must report anything of value,  reimbursed actual expenses for speaking, and  any gifts, 
including transportation, lodging, food, entertainment.  
 
QUESTION 7:  IS IT A VIOLATION OF THE ETHICS ACT FOR A PUBLIC EMPLOYEE WHO IS A MEMBER OF 
AN ORGANIZATION THAT IS A LOBBYIST'S PRINCIPAL TO FAIL TO REPORT "THINGS OF VALUE" GIVEN 
BY A LOBBYIST'S PRINCIPAL? 
 

Section 8-13-710(A) specifically provides that those who are required to file the Statement of 
Economic Interests must report anything of value received from a lobbyist's principal. 
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QUESTION 8:  IS IT A VIOLATION OF THE ETHICS ACT FOR A SPOUSE OF A PUBLIC EMPLOYEE TO 
ACCEPT THINGS OF VALUE FROM A LOBBYIST'S PRINCIPAL?  IS IT LAWFUL FOR A LOBBYIST'S 
PRINCIPAL TO PAY FOR AN AIRLINE TICKET FOR THE SPOUSE IN ADDITION TO OTHER ASSOCIATED 
COSTS? 
 

Without addressing the status of the spouse himself/herself and what the "other associated 
costs" are, the response to Question 8 is that there is no such prohibition.   Section 2-17-90 does  not 
prohibit the gift in and of itself; however, the gratuity is still subject to the scrutiny of Section 8-13-
705.1  The statute makes it a felony for a public employee, official, or member to directly or 
indirectly solicit or accept anything of value to influence actions.  

 
 
KEY WORDS: REIMBURSEMENT 

PROFESSIONAL ORGANIZATION 
LOBBYIST'S PRINCIPAL 
THINGS OF VALUE  

 
ANNOTATIONS:  SEC AO92-025 

SEC AO92-061 
SEC AO92-067 
Senate Ethics Committee Advisory Opinion 92-13 
House Ethics Committee Advisory Opinion 96-3  

 

                                                 
1   House Ethics Committee Advisory Opinion 96-3 specifically addressed Section 2-17-

90(B) and stated that a lobbyist's principal is not prohibited from providing lodging, 
transportation, entertainment, food, meals, or beverages to the spouse of an affected member. 
The interpretation extends to public employees and public officials.   


