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SUBJECT: APPLICABILITY OF ETHICS REFORM ACT TO ADMINISTRATIVE LAW  
 JUDGES 
 
SUMMARY: 
 

Administrative law judges are "public officials" under the Ethics Reform Act of 1991 and, 
thus, are subject to the Act's requirements. 

 
QUESTION: 
 
An administrative law judge (ALJ) requests an advisory opinion regarding:  (1) the applicable 
ethical standards for an ALJ; and (2) the propriety of an ALJ attending a function sponsored by a 
lobbyist's principal with whom the ALJ's fiancee/spouse is employed. 
 
DISCUSSION: 
 
This opinion is rendered in response to a letter dated December 1, 1994 requesting an opinion from 
the State Ethics Commission.  The Commission's jurisdiction is limited to the applicability of the 
Ethics, Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act No. 248 of 1991; 
Section 2-17-5 et seq and Section 8-13-100 et. seq., as amended, 1976 Code of Laws).  This opinion 
does not supersede any other statutory or regulatory restrictions or procedures which may apply to 
this situation. 
 
1.  Are ALJs covered as "public officials" under the 1991 Ethics Act and thus bound to both 
the Code of Judicial Conduct and the Ethics Act, or does the enactment of Section 1-23-560, as 
the latest legislative pronouncement, govern to the exclusion of the Ethics Act?  If an ALJ's 
conduct is subject to scrutiny under both standards, which standard governs in the case of a 
conflict between the two? 
 
As noted in the Commission's previous advisory opinions, the Ethics, Government Accountability, 
and Campaign Reform Act of 1991 (the "Act") covers three categories of government officers: 
public officials, public members, and public employees.  "Public official," the classification into 
which ALJs would most likely fall, is defined with slight variations in each of the Act's three 
definitional sections.  According to Section 2-17-10(18), "'public official' means any elected or 
appointed official of the State, including candidates for any such state office.  However, 'public 
official' does not mean a member of the judiciary."  (Emphasis added.)  Moreover, Section 8-13-
100(27) defines "public official" as "an elected of appointed official of the State, a county, a 
municipality, or a political subdivision thereof, including candidates for the office.  'Public official' 
does not mean a member of the judiciary except that for the purposes of campaign practices, 
campaign disclosure, and disclosure of economic interests, a probate judge is considered a public 
official and must meet the requirements of this chapter."  (Emphasis added.)  Similarly, "public 
official", according to Section 8-13-1300(28), "means an elected or appointed official of the State, a 
county, a municipality or a political subdivision thereof, including candidates for the office.  
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However, "public official" does not mean a member of the judiciary except for the purposes of 
campaign financing.  A probate judge is considered a public official and must meet the requirements 
of this article."  (Emphasis added.)  Accordingly, the paramount issue in resolving the Act's 
applicability to ALJs is whether ALJs are members of the judiciary. 
 
Section 1-23-500, which creates the Administrative Law Judge Division, states, "[t]here is created 
the South Carolina Administrative Law Judge Division, which is an agency of the executive 
branch of the government of this State."  (Emphasis added.)  Customarily, when the language of a 
statute is clear and unambiguous, it must be held to mean what it plainly says.  Rabon v. South 
Carolina Highway Department, 258 S.C. 154, 187 S.E.2d 652 (1972).  Thus, notwithstanding 
Section 1-23-560, which binds ALJs to the Code of Judicial Conduct, it is the Commission's opinion 
that the General Assembly did not intend for ALJs to be members of the judiciary.  Therefore, the 
State Ethics Commission advises that Administrative law judges are "public officials" under the 
Ethics Reform Act of 1991 and are subject to the Act's requirements.  In regard to the question 
concerning the governing standard in the case of a conflict between the Code of Judicial Conduct 
and the Ethics Reform Act, the Commission notes that the request letter did not refer to an actual 
conflict. Consequently, in the absence of a specific example, the Commission recommends that in 
the event of a conflict between the Code of Judicial Conduct and the Ethics Reform Act, ALJs 
should adhere to the more stringent standard. 
 
2.  Please advise as to the propriety of an ALJ attending a function sponsored by a lobbyist's 
principal under the following scenario.  The ALJ's fiancee/spouse is an employee of the 
lobbyist's principal corporation; however, the fiancee/spouse is not a lobbyist.  As an employee 
of the corporation, the fiancee/spouse is invited to a company party and wishes to have the 
ALJ accompany her to the function.  Would  the ALJ be in violation of Section 2-17-90 if he 
attended the function, or would the ALJ merely be considered the guest of the fiancee/spouse 
and not in violation of the statute? 
 
In relevant part, Section 2-17-90 provides: 
 

(A)  Except as otherwise provided under Section 2-17-100, no lobbyist's principal 
may offer, solicit, facilitate, or provide to a public official or public employee, and 
no public official or public employee may accept lodging, transportation, 
entertainment, food, meals, beverages, or an invitation to a function paid for by a 
lobbyist's principal, except for: 
 
(2)  as to a public official of a state agency, board, or commission, a function to 
which an official of a state agency, board, or commission is invited if the entire board 
or commission of which the public official is a member is invited; 
 
(F)  The provisions of this section do not apply to a public official or a public 
employee who pays for his lodging, transportation, entertainment, meals, food, or 
beverages at a function to which he has been invited by a lobbyist's principal. 
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Addressing a similar question in Advisory Opinion 94-006 (September 15, 1993), the State Ethics 
Commission advised Clemson University, a lobbyist's principal, that it may not provide to a public 
official free lodging, transportation, entertainment, food, meals, beverages or an invitation to a 
function paid for by the University even if it would be provided solely because the public official's 
spouse is a member of the Clemson University Board of Trustees.  In this decision, the Commission 
noted its belief that the General Assembly considered exceptions to the general prohibition 
contained in Section 2-17-90 since several subsections describe circumstances under which a 
lobbyist's principal may provide lodging, transportation, entertainment, etc. to a public official.  
Accordingly, the Commission was unable to discern that the Legislature intended a result other than 
that achieved from a literal interpretation of Section 2-17-90.  Therefore, based on this earlier 
opinion as well as the facts presented, it is the Commission's opinion that an ALJ may not accept 
from a lobbyist's principal free lodging, transportation, entertainment, meals, food, or beverages at a 
function to which he has been invited solely because the ALJ's , fiancee (emphasis added), is an 
employee of the lobbyist's principal.1 
______________________ 
 

1This determination is also consistent with an opinion previously issued by Secretary of State 
Jim Miles, Sec. of State Advisory Letter, No. 92-25 (February 20, 1992), which advised that a 
lobbyist's principal is generally prohibited from providing a gift to a public official or public 
employee who is married to an employee of the lobbyist's principal. 
 

The Commission notes the recent enactment of, H4070 which became law, the Governor's 
signature notwithstanding, on January 12, 1995.  Section 2-17-90(G) was added which provides: 

 
(G)     Notwithstanding any other provisions of this section, a public official or 
public employee may accept lodging, transportation, entertainment, food, meals, 
beverages, or an invitation to a function paid for by a lobbyist's principal if it is 
provided to the public official or public employee solely on the basis that the spouse 
of the public official or public employee is an official or employee of the providing 
lobbyist's principal and the spouse's receipt of the lodging, transportation, 
entertainment, food, meals, beverages, or invitation is purely incidental to the 
spouse's office or employment with the lobbyist's principal and the public official or 
public employee is receiving it only as the spouse of an official or employee of the 
providing lobbyist's principal. 

 
From the facts as submitted, it appears that Section 2-17-90(G) provides that the ALJ may attend the 
company party as the guest of his spouse, (emphasis added). 
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