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SUBJECT:   APPLICABILITY OF ETHICS REFORM ACT TO NONPROFIT TRADE           

ASSOCIATION 
 
 
SUMMARY: 
 

Based on the facts presented, a nonprofit trade association's ad hoc espousal of a position on 
legislation or other official State action does not constitute lobbying, and neither the 
association nor its board members or officers are lobbyists or lobbyist's principals within the 
meaning of the Ethics Reform Act. 

 
QUESTION:  
 
The South Carolina Economic Developers Association (SCEDA) requests an advisory opinion 
concerning the lobbying provisions of the Ethics Reform Act (Act).  SCEDA is a nonprofit trade 
association dedicated to improving the economy of South Carolina.  Accordingly, SCEDA 
undertakes educational programs which enhance the professional skills of the State's economic 
development professionals and promotes cooperation and exchange of information among its 
members and between its membership and the public.  
 
SCEDA's membership includes bankers, attorneys, employees of the State Development Board, local 
economic development corporations, chambers of commerce, utility providers and construction 
companies, as well as other individuals involved in the process of recruiting business and industry to 
locate or expand in South Carolina.  In addition, many of SCEDA's members are employed by 
companies which are lobbyist's principals within the definition of the Ethics Reform Act.  Although 
some of SCEDA's members are employed by firms which engage in lobbying activities, SCEDA's 
officers and directors are not aware of any current members who are lobbyists. Moreover, the 
Association's officers and directors are not compensated for their service to SCEDA.  
 
SCEDA's activities bring it into contact with various departments of State government, including 
those in the legislative and executive branches, as well as local officials.  This contact, together with 
the public status of many SCEDA members, creates concern regarding the impact of the Ethics 
Reform Act on traditional SCEDA activities.  In the past, Association activities have included 
hosting a legislative reception and soliciting sponsorships for its annual conference. 
 
DISCUSSION: 
 
This opinion is rendered in response to a letter dated July 20, 1993 requesting an opinion from the 
State Ethics Commission.  The Commission's jurisdiction is limited to the applicability of the Ethics, 
Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act No. 248 of 1991; Section 2-
17-5 et seq. and Section 8-13-100 et seq., as amended, 1976 Code of Laws).  This opinion does not 
supersede any other statutory or regulatory restrictions or procedures which may apply to this 
situation. 
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1.  Are SCEDA or any of its officers or the members of its Board of Directors lobbyists or 
lobbyist's principals under the Act?  If not, are there any registration or reporting 
requirements applicable to SCEDA, its officers and directors or public officials or employees 
who are guests at functions hosted by SCEDA? 
 
Section 2-17-10(12) provides in part as follows: 
 

"Lobbying" means promoting or opposing through direct communication with public 
officials or public employees:   

    (a) the introduction or enactment of legislation before the General Assembly or the 
committees or members of the General Assembly; 

    (b) covered gubernatorial actions; 
    (c) covered agency actions; 

   (d) consideration of the election or appointment of an individual to a public office 
elected or appointed by the General Assembly. 

 
"Lobbyist", according to Section 2-17-10(13) means: 
 

any person who is employed, appointed, or retained, with or without compensation, by 
another person to influence by direct communication with public officials or public 
employees:  (i) the action or vote of any member of the General Assembly, the 
Governor, the Lieutenant Governor, or any other statewide constitutional officer 
concerning any legislation; (ii) the vote of any public official on any state agency, 
board, or commission concerning any covered agency actions; or (iii) the action of the 
Governor or any member of his executive staff concerning any covered gubernatorial 
actions.... 

 
"Lobbyist" does not include: 
 

(a) an individual who receives no compensation to engage in lobbying and who 
expresses a personal opinion on legislation, covered gubernatorial actions, or covered 
agency actions to any public official or public employee; 
(b) a person who appears only before public sessions of committees or subcommittees 
of the General Assembly, public hearings of state agencies, public hearings before any 
public body of a quasi-judicial nature, or proceedings of this State; ... or 
(h) an individual who receives no compensation to engage in lobbying and who does 
not make expenditures or incur obligations for lobbying in an aggregate amount in 
excess of five hundred dollars in a calendar year. 

 
According to the information provided, SCEDA's officers and directors have on occasion expressed 
their position on legislation and other official action pertaining to economic development through 
oral and written communication with members of the General Assembly, the Governor and his staff, 
other constitutional officers and officials of the State Development Board and other State and local 
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agencies and public bodies.  However, "[t]hese individuals (SCEDA's officers and directors) are 
strictly volunteer and, other than possible telephone and mileage expenses of a de minimis nature, 
expend no money on lobbying.  Nor does SCEDA reimburse them for any costs."  In addition, the 
facts indicate that SCEDA's officers and directors have been elected by the membership in order to 
run the overall business of the organization; the primary purpose of which is to provide seminars and 
other forums which educate and enhance the professional skills of the membership.  Accordingly, it 
appears that SCEDA has not "employed, appointed, or retained" its officers and directors for the 
purpose of influencing public officials.  For these reasons, the State Ethics Commission advises that 
SCEDA's infrequent expressions of an opinion on legislation or other official action do not 
constitute lobbying and that SCEDA's officers and directors are not lobbyists within the meaning of 
the Ethics Reform Act. 
 
"Lobbyist's principal", according to Section 2-17-10(14) means: 
 

the person on whose behalf and for whose benefit the lobbyist engages in lobbying and 
who directly employs, appoints, or retains a lobbyist to engage in lobbying.  However, 
a lobbyist's principal does not include a person who belongs to an association or 
organization that employs a lobbyist, nor an employee, officer, or shareholder of a 
person who employs a lobbyist.  If a membership association or organization is a 
lobbyist's principal, the association or organization must register and report under the 
provisions of this chapter.  

 
As previously noted, the Commission does not consider SCEDA's officers and directors to be 
lobbyists.  Thus, based on the above definition as well as the facts presented, until it hires or appoints 
and benefits from a lobbyist, SCEDA does not appear to be a lobbyist's principal.  Therefore, the 
lobbying provisions of the Ethics Reform Act do not appear to contain any registration or reporting 
requirements that are applicable either to SCEDA or its officers or directors.  Nevertheless, the State 
Ethics Commission calls attention to Section 8-13-710(B) which provides in part as follows: 
 

(B) A public official, public member, or public employee required to file a statement 
of economic interests under Section 8-13-1110 who receives, accepts, or takes, 
directly or indirectly, from a person, anything of value worth twenty-five dollars or 
more in a day and anything of value worth two hundred dollars or more in the 
aggregate in a calendar year must report on his statement of economic interests 
pursuant to Section 8-13-1120 the thing of value from: 
   (1) a person, if there is reason to believe the donor would not give the thing of value 
but for the public official's, public member's, or public employee's office or position; 

 
Accordingly, those public officials, public members and public employees who are required to file 
statements of economic interests and who are invited to SCEDA functions solely by virtue of their 
public positions must report the value of anything received from SCEDA worth twenty-five dollars 
or more in a day or two hundred dollars or more in the aggregate in a calendar year.  For this reason, 
SCEDA should be prepared to provide information regarding the per person cost of an event.  In an 
earlier opinion addressing the valuation of an event, the State Ethics Commission advised that the 
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per person cost of an event "is calculated by dividing the total cost by the number of persons 
confirmed to attend."  SEC AO92-106 (February 26, 1992). 
 
2.  May SCEDA continue to solicit private sponsorships for its annual conference and other 
events where some sponsors may be lobbyists or lobbyist's principals?  If so, must the 
Association provide attendees with a statement as to the per capita value of the food and 
beverages served, of the use of the facilities and of related costs? 
 
According to the facts presented, SCEDA's officers and directors are not aware of any current 
Association members who are registered lobbyists; therefore, the Commission will narrow its 
discussion to potential member-sponsors who are lobbyist's principals.  Section 2-17-90 of the Act 
states, "no lobbyist's principal may offer, solicit, facilitate, or provide to a public official or public 
employee... lodging, transportation, entertainment, food, meals, beverages, or an invitation to a 
function paid for by a lobbyist's principal...."  The Commission notes that the issue of lobbyist's 
principals contributing to various events and seminars has been previously addressed by the 
Secretary of State.  In advisory letter 92-12 dated February 19, 1992, the Secretary of State opined 
that: 
 

[I]t is our opinion that money given by one entity in sponsorship of seminars or events 
to another entity loses the prohibitions of the giving entity, as long as the gift is given 
without restrictions.  For example, a lobbyist's principal may agree to sponsor a 
luncheon for the United Way.  The lobbyist's principal would be prohibited from 
inviting just one Senator if the principal were holding the function on its own.  The 
United Way would not be similarly prohibited as long as the gift of sponsorship was 
not contingent upon inviting whomever the lobbyist's principal desired. 

 
Addressing a similar issue in advisory letter 92-41 dated February 25, 1992, the Secretary of State 
commented that: 
 

It is the opinion of this office that what is critical to the prohibition of Section 2-17-90 is that 
the items must be offered by the lobbyist's principal.  That is, if the food and beverages, etc. 
are paid for by someone else... then the public official or employee is not prohibited from 
accepting them....[T]his office would advise that funds legitimately donated to the state by a 
lobbyist's principal would become property of the state government upon acceptance by the 
state.  "Legitimately donated" would mean that the donor loses all rights to control or use of 
the funds once donated.... It is the opinion of this office that once legitimately donated, the 
funds lose the characteristics and restrictions of the donor and accept the characteristics and 
restrictions of the receiver.   

 
The State Ethics Commission believes that the analysis from the opinions cited above is applicable 
to the present situation, provided that such contributions are not given in a deliberate attempt to 
circumvent the prohibitions of Section 2-17-90.  Moreover, the Commission has previously advised 
that public officials and public employees who are members of an association which is a lobbyist's 
principal may take part in association functions and enjoy all benefits provided to other members of 
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the same association.  SEC AO92-054 (January 27, 1992).  Therefore, as long as the donations are 
made without conditions or limitations, SCEDA may continue to solicit conference and event 
support, including in-kind contributions, from among its lobbyist's principal members.  In light of 
this conclusion, and also because SCEDA is neither a public agency nor an association composed 
entirely of public officials or public employees, the State Ethics Commission does not object to 
SCEDA's practice of crediting its member cosponsors for their assistance without divulging the 
specifics surrounding any particular contribution. 
 
3.  May SCEDA continue to provide meals for members of its Board of Directors and their 
spouses, where members of the Board may be public officials or employees and where the 
meals are provided in conjunction with Association business?  If so, must the Association 
provide attendees with a statement as to the per capita value of the food and beverages served, 
of the use of the facilities and of related costs? 
 
As stated above, and in accordance with prior Commission opinions, public officials and public 
employees who belong to a membership association are not prohibited from receiving the benefits 
provided to all other members of the same association.  Accordingly, SCEDA's board members and 
officers who happen to be public officials or public employees appear entitled to all benefits 
provided on the same basis to SCEDA's privately-employed board members and officers.  
Additionally, since SCEDA is neither a lobbyist nor a lobbyist's principal, its board members and 
officers who happen to be public officials or public employees need not report the value of meals or 
accommodations provided in conjunction with Association business.  However, since it appears that 
the Executive Director of the State Board for Technical and Comprehensive Education and the 
Executive Director of the State Development Board are SCEDA Board members solely by virtue of 
their State positions, the State Ethics Commission advises that pursuant to Section 8-13-710(B), 
these public officials should report the value of anything received from SCEDA worth twenty-five 
dollars or more in a day or two hundred dollars or more in the aggregate in a calendar year.  
 
4.  What restrictions, if any, does the Ethics Act place on SCEDA's providing meals, 
transportation, and lodging to public officials and employees who speak at its functions, 
including without limit any reporting requirements? 
 
The State Ethics calls attention to Section 8-13-715 which provides as follows: 
 

A public official, public member, or public employee acting in an official capacity may not 
receive anything   
of value for speaking before a public or private group.  Notwithstanding the limitations of 
Section 2-17-90, a public official or public member may receive payment or reimbursement 
for actual expenses incurred for a speaking engagement.  The expenses must be reasonable 
and must be incurred in a reasonable time and manner in which to accomplish the purpose of 
the engagement.  If the expenses are incurred out of state, the public official or public 
member incurring the expenses must receive prior written approval for the payment or 
reimbursement from: 
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(1) the Governor, in the case of a public official of a state agency who is not listed in an item 
in this section; 

    (2) a statewide constitutional officer, in the case of himself; 
    (3) the President Pro Tempore of the Senate, in the case of a member of the Senate; 
    (4) the Speaker of the House, in the case of a member of the House of Representatives; or 
    (5) the chief executive of the governmental entity in all other cases. 
In previous opinions, the Commission has advised that public officials (emphasis added) may be paid 
or reimbursed for actual and reasonable transportation, food and lodging expenses incurred while 
speaking in their official capacities. For public employees (emphasis added), the Commission has 
held that the sponsoring group may pay or reimburse the public agency for actual and reasonable costs 
associated with the speaking engagement.  SEC AO92-063 (February 26, 1992).  Moreover, the 
Commission notes that the definition of "anything of value" includes an "honorarium or compensation 
for services".  See Section 8-13-100(1)(a)(xii).  The Commission does not believe acceptance of a 
meal received by a public employee, public official, or public member who is participating in an event 
where the same meal is served to all other persons attending or participating in the same event to be 
compensation for services or for speaking.  Accordingly, a meal accepted under the above restrictions 
would not be violative of the Ethics Reform Act.  SEC AO92-023(January 27, 1992). 
 
5.  May SCEDA host receptions where public officials and employees are invited without 
inviting such persons as one of the groups designated in the Ethics Act?  If so, what are the 
reporting requirements? 
 
Section 2-17-90(A) of the Ethics Reform Act prohibits lobbyist's principals from providing public 
officials and public employees with "lodging, transportation, entertainment, food, meals, beverages, or 
an invitation to a function paid for by a lobbyist's principal" except as part of one of certain specified 
groups.  However, since SCEDA is not a lobbyist's principal, the Association appears free to host 
events to which public officials and employees are invited without inviting such persons as part of a 
designated group.  Nevertheless, because these public officials and employees would be invited to 
such an event due to their official status, the Commission advises that pursuant to Section 8-13-
710(B), these individuals should report the value of anything received from SCEDA worth twenty-
five dollars or more in a day or two hundred dollars or more in the aggregate in a calendar year.   
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