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SUBJECT: DHEC BOARD MEMBER CONTRACTING WITH COUNTY HEALTH 

DEPARTMENT 
 
 
SUMMARY: 
 

A DHEC Board Member is not prohibited from entering into a contract for the provision of 
medical services with a county health department, provided that the member is not 
authorized to perform an official function regarding the contract and that he complies with 
the requirements of Section 8-13-700. 

 
QUESTION: 
 
The Staff Counsel for the Department of Health and Environmental Control requests an advisory 
opinion regarding the ability of a DHEC Board Member to enter into a contract for the provision of 
medical services with a local DHEC health clinic.  The Lee County Health Department has been 
unable to recruit any other local physician(s) to perform family planning services.  Accordingly, a 
member of the DHEC Board, who is a physician, is willing to provide this needed public health 
service for health department patients in the Lee County area.  The member is Medicaid certified and 
would be able to provide this service in his office and be reimbursed for doing so. 
 
DISCUSSION: 
 
This opinion is rendered in response to a letter dated December 1, 1992 requesting an opinion from 
the State Ethics Commission.  The Commission's jurisdiction is limited to the applicability of the 
Ethics, Government Accountability, and Campaign Reform Act of   
991 (Act No. 248 of 1991; Section 8-13-100 et. seq., as amended, 1976 Code of Laws).  This 
opinion does not supersede any other statutory or regulatory restrictions or procedures which may 
apply to this situation. 
 
The State Ethics Commission calls attention to Section 8-13-700(A), which provides: 
 

(A) No public official, public member, or public employee may knowingly use his 
official office, membership, or employment to obtain an economic interest for 
himself, a member of his immediate family, an individual with whom he is 
associated, or a business with which he is associated.  This prohibition does not 
extend to the incidental use of public materials, personnel, or equipment, subject to 
or available for a public official's, public member's, or public employee's use which 
does not result in additional public expense. 

 
Based on the facts submitted, the DHEC Board Member did not agree to perform the needed 
services until after the Lee County Health Department had failed to recruit another physician who 
could perform these services.  Therefore, the State Ethics Commission does not believe that the 
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member knowingly used his official office to obtain an economic interest in violation of Section 8-
13-700(A). 
 
The Commission also calls attention to Section 8-13-700(B), which provides in part as follows: 
 

(B) No public official, public member, or public employee may make, participate in 
making, or in any way attempt to use his office, membership, or employment to 
influence a governmental decision in which he, a member of his immediate family, 
an individual with whom he is associated, or a business with which he is associated 
has an economic interest.  A public official, public member, or public employee who, 
in the discharge of his official responsibilities, is required to take an action or make a 
decision which affects an economic interest of himself, a member of his immediate 
family, an individual with whom he is associated, or a business with which he is 
associated shall: 

 
  (1) prepare a written statement describing the matter requiring action or decisions  
and the nature of his potential conflict of interest with respect to the action or 
decision; 

 
*        *        * 

 
  (5) if he is a public member, he shall furnish a copy to the presiding officer of any 
agency, commission, board, or of any county, municipality, or a political subdivision 
thereof, on which he serves, who shall cause the statement to be printed in the 
minutes and shall require that the member be excused from any votes, deliberations, 
and other actions on the matter on which the potential conflict of interest exists and 
shall cause such disqualification and the reasons for it to be noted in the minutes. 

 
Section 8-13-100(11) provides as follows: 
 

(11)(a)  Economic interest" means an interest distinct from that of the general public 
in a purchase, sale, lease, contract, option, or other transaction or arrangement 
involving property or services in which a public official, public member, or public 
employee may gain an economic benefit of fifty dollars or more. 

 
Accordingly, the Commission advises that the DHEC Board Member may contract to perform 
family planning services for the Lee County Health Department; however, if the member is required 
to take action in his official capacity which affects his economic interests pursuant to the contract, he 
is advised to comply with disclosure and disqualification procedure of Section 8-13-700(B). 
 
The State Ethics Commission also notes Section 8-13-775, which provides: 
 

A public official, public member, or public employee may not have an economic 
interest in a contract with the State or its political subdivisions if the public official, 



SEC AO93-062 January 20, 1993 
 Page 3 of 3  
 

public member, or public employee is authorized to perform an official function 
relating to the contract.  Official function means writing or preparing the contract 
specifications, acceptance of bids, award of the contract, or other action on the 
preparation or award of such contract.  This section is not intended to infringe on or 
prohibit public employment contracts with this State or a political subdivision of this 
State. 

 
Thus, the board member would be prohibited from contracting with a local DHEC health clinic if he 
is authorized to perform any official function on the contract through writing or preparing 
specifications, acceptance of bids, award of the contract, or other action on the preparation or award 
of such contract, regardless of whether he followed the provisions of Section 8-13-700(B).  In the 
instant situation, however, it does not appear  
that the DHEC Board was authorized to perform any such official functions.  Absent the 
authorization to perform an official function, the member is not prohibited from contracting with the 
local DHEC health clinic, provided he complies with the requirements of Section 8-13-700(B). 
 
Finally, the State Ethics Commission notes that in Advisory Opinion AO92-091, it found "that 
DHEC's regulation upon the medical profession is de minimis.  Since DHEC does not regulate the 
specific way these health care professionals operate, the Ethics Act does not preclude their service 
on the DHEC Board." 
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