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SUBJECT: PUBLIC MEMBER ASSOCIATED WITH BUSINESS REPRESENTING 

CLIENTS BEFORE TOWN BOARDS 
 
 
SUMMARY: 
 

A third party, i.e., an attorney, may represent the business with which a public member is 
associated before town agencies, without violating Section 8-13-740. 

 
QUESTION:  
 
The Director of Legal Services for the Town of Hilton Head Island questions: 
 

In South Carolina Ethics Commission (hereinafter "Commission") AO92-109, the 
Commission addressed numerous Town of Hilton Head Island-generated questions.  
The seventh question and answer is unclear and the Town seeks clarification.  
Specifically, may a person who does part-time work for a business or company and 
who serves as a public member to a Town board or commission, continue to serve on 
such board or commission if that person's company "does business" (non-ministerial) 
with the Town by use of a third party?  To hypothetically illustrate, a Town 
commission member performs part-time secretarial work for a company that "does 
business" with the Town.  The company itself wishes to develop land and will be 
"doing business" with the Town through a third party, for example, an attorney.  The 
attorney will represent the company before the Town at all times.  The public 
member's boss (company president) will not represent  his company at any time 
before the Town.  May the public member continue to serve on a board or 
commission while the third party (not the public member's boss) represents the 
company before the Town? 

 
DISCUSSION: 
 
This opinion is rendered in response to a letter dated June 19, 1992 requesting an opinion from the 
State Ethics Commission.  The Commission's jurisdiction is limited to the applicability of the Ethics, 
Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act No. 248 of 1991; Section 8-
13-100 et. seq., as amended, 1976 Code of Laws).  This opinion does not supersede any other 
statutory or regulatory restrictions or procedures which may apply to this situation. 
 
In Advisory Opinion SEC AO92-109, the State Ethics Commission advised  that a Town Planning 



Commission member who is prohibited from representing or whose business is prohibited from 
representing clients before Town agencies may hire a third party (i.e., someone who does not have a 
conflict in representing clients before Town agencies), to represent him before Town agencies. 
 
Section 8-13-740 provides in part as follows: 
 

(5) A public official, public member, or public employee of a municipality, an 
individual with whom the public official, public member, or public employee is 
associated, or a business with which the public official, public member, or public 
employee is associated may not knowingly represent a person before any agency, 
unit, or subunit of that municipality except as required by law. 

 
Business with which he is associated is defined in Section 8-13-100(4) as: 
 

"Business with which he is associated" means a business of which the person or a 
member of his immediate family is a director, an officer, owner, employee, a 
compensated agent, or holder of stock worth one hundred thousand dollars or more at 
fair market value and which constitutes five percent or more of the total outstanding 
stock of any class. 

 
Individual with which he is associated is defined in Section 8-13-100(21) as: 
 

(21) "Individual with whom he is associated" means an individual with whom the 
person or a member of his immediate family mutually has an interest in any business 
of which the person or a member of his immediate family is a director, officer, 
owner, employee, compensated agent, or holder of stock worth one hundred 
thousand dollars or more at fair market value and which constitutes five percent or 
more of the total outstanding stock of any class. 

 
Based on the facts submitted, it appears that a third party, i.e., an attorney, will represent the 
business with which the public member is associated before town agencies, rather than the business 
itself.  Since the third party is neither an individual nor a business with which the public member is 
associated, he would not be encompassed by Section 8-13-740(5).  For that reason, such 
representation by a third party would not be prohibited by the Ethics Reform Act of 1991. 
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