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SUBJECT: PROFESSIONAL PROVIDERS SERVING ON SOCIAL SERVICES 

ADVISORY BOARDS 
 
 
SUMMARY: 
 

Members of the county advisory boards who are service providers are not prohibited by 
Section 8-13-730 from serving on that Board, however, they are advised to follow the 
procedures of Section 8-13-700(B) on matters affecting their economic interests. They 
are prohibited from having an interest in a contract if they are authorized to perform an 
official function regarding such contracts. 

 
QUESTION:  
 
The Personnel Director of the SC Department of Social Services questions: 
 
Can doctors, dentists, lawyers, psychiatrists, psychologists, counselors, and guardians-ad-litem 
be members of the Department of Social Services County Advisory Boards even though they 
may serve clients of the Department of Social Services? 
 
DISCUSSION: 
 
This opinion is rendered in response to a letter dated May 28, 1992 requesting an opinion from 
the State Ethics Commission.  The Commission's jurisdiction is limited to the applicability of 
the Ethics, Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act No. 248 of 
1991; Section 8-13-100 et. seq., as amended, 1976 Code of Laws).  This opinion does not 
supersede any other statutory or regulatory restrictions or procedures which may apply to this 
situation. 
 
Section 8-13-730 provides in part as follows: 
 

Unless otherwise provided by law, no person may serve as a member of a 
governmental regulatory agency that regulates any business with which that 
person is associated. 

 
Section 8-13-730 basically mirrors Section 8-13-450 of the previous Ethics Act.  In S. C. 
Coastal Council et. al. v. S.C. State Ethics Commission, Op. No. 23496 (S.C. Sup. Ct. filed 
October 14, 1991), the Supreme Court examined whether Section 8-  13-450 applied to 
members of the Coastal Council.  The Court first reviewed in detail the Coastal Management 
Act (Act) and the regulations promulgated pursuant to that Act.  See, S.C. Code Ann. Section 
48-39-10, et. seq., (1987) and 23 S.C. Code Ann.  Reg. 30-2-11 and 12 (1976).  The Court then 
held based on its reading of the above law that Coastal Council regulated the "use of critical 
areas by a business" but not the specific way a particular business is operated.  Therefore, the 
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issue pursuant to Section 8-13-730 is whether the Department of Social Services regulates the 
specific way certain service providers operate their business. 
 
Since the Department of Social Services does not regulate the specific way the service providers 
operate, the Ethics Act does not preclude their service on the local advisory boards.  See S.C. 
Coastal Council et al. v. S.C. State Ethics Commission, Op. No. 23496 (S.C. S.Ct. filed October 
14, 1991).  As emphasized in Coastal Council, when conflicts of interest do arise, these service 
providers serving on the local advisory boards can and should follow the safeguards provided in 
S.C. Code Ann., Section 8-13-700(b) (supp. 1992) which provides in part as follows: 
 

(B) No public official, public member, or public employee may make, participate 
in making, or in any way attempt to use his office, membership, or employment to 
influence a governmental decision in which he, a member of his immediate 
family, an individual with whom he is associated, or a business with which he is 
associated has an economic interest.  A public official, public member, or public 
employee who, in the discharge of his official responsibilities, is required to take 
an action or make a decision which affects an economic interest of himself, a 
member of his immediate family, an individual with whom he is associated, or a 
business with which he is associated shall: 

 
  (1) prepare a written statement describing the matter requiring action or 
decisions  and the nature of his potential conflict of interest with respect to the 
action or decision; 

 
*  *  * 

 
  (5) if he is a public member, he shall furnish a copy to the presiding officer of 
any agency, commission, board, or of any county, municipality, or a political 
subdivision thereof, on which he serves, who shall cause the statement to be 
printed in the minutes and shall require that the member be excused from any 
votes, deliberations, and other actions on the matter on which the potential 
conflict of interest exists and shall cause such disqualification and the reasons for 
it to be noted in the minutes. 

 
Thus, on any matters coming before the advisory boards requiring action which affects a Board 
Member's economic interests, he is required to follow these procedures. Economic Interest is 
defined in Section 8-13-100(11) as: 
 

  (11)(a)  "Economic interest" means an interest distinct from that of the general 
public in a purchase, sale, lease, contract, option, or other transaction or 
arrangement involving property or services in which a public official, public 
member, or public employee may gain an economic benefit of fifty dollars or 
more. 
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   (b)  This definition does not prohibit a public official, public member, or 
public employee from participating in, voting on, or influencing or attempting to 
influence an official decision if the only economic interest or reasonably 
foreseeable benefit that may accrue to the public official, public member, or 
public employee is incidental to the public official's, public member's, or public 
employee's position or which accrues to the public official, public member, or 
public employee as a member of a profession, occupation, or large class to no 
greater extent than the economic interest or potential benefit could reasonably be 
foreseen to accrue to all other members of the profession, occupation, or large 
class. 

 
The State Ethics Commission also calls attention to the provisions of Section 8-13-775 which 
provides: 
 

A public official, public member, or public employee may not have an economic 
interest in a contract with the State or its political subdivisions if the public 
official, public member, or public employee is authorized to perform an official 
function relating to the contract.  Official function means writing or preparing the 
contract specifications, acceptance of bids, award of the contract, or other action 
on the preparation or award of such contract.  This section is not intended to 
infringe on or prohibit public employment contracts with this State or a political 
subdivision of this State. 

 
While it does not appear that the members of the county advisory boards have authorization to 
perform official functions regarding contracts with the county Department of Social Services, 
their participation in those contracts are prohibited by Section 8-13-775 if they are authorized to 
perform such official functions. 
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