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SUBJECT:   BOARD MEMBER WITH INTEREST IN AGENCY CONTRACT 
 
SUMMARY: A Board member is not prohibited from offering free advice and recommendations 

concerning commission computer software needs. His employer is not prohibited 
from contracting with the commission if he is not authorized to perform an official 
function regarding such contracts. 

 
DISCUSSION: 
 
This opinion is rendered in response to a letter dated March 26, 1992 requesting an opinion from the 
State Ethics Commission.  The Commission's jurisdiction is limited to the applicability of the Ethics, 
Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act No. 248 of 1991; Section 8-
13-100 et. seq., as amended, 1976 Code of Laws).  This opinion does not supersede any other 
statutory or regulatory restrictions or procedures which may apply to this situation. 
 
The Executive Director of the Greenville County Commission on Alcohol and Drug Abuse indicates 
that plans are developed to request bids from local consultants to analyze some of the computer 
software needs and develop specific applications for agency use. One of the Board members does 
such work for the firm by which he is employed. He is willing to offer some advice and 
recommendations at no charge, but could not develop the software without charging. The Director 
questions: 
 
(1) Should we permit the board member to provide his free advice and recommendations? 
 
Section 8-13-700 provides: 
 

(A) No public official, public member, or public employee may knowingly use 
his official office, membership, or employment to obtain an economic 
interest for himself, a member of his immediate family, an individual with 
whom he is associated, or a business with which he is associated.  This 
prohibition does not extend to the incidental use of public materials, 
personnel, or equipment, subject to or available for a public official's, public 
member's, or public employee's use which does not result in additional public 
expense. 

 
(B) No public official, public member, or public employee may make, participate 

in making, or in any way attempt to use his office, membership, or 
employment to influence a governmental decision in which he, a member of 
his immediate family, an individual with whom he is associated, or a 
business with which he is associated has an economic interest.  A public 
official, public member, or public employee who, in the discharge of his 
official responsibilities, is required to take an action or make a decision 
which affects an economic interest of himself, a member of his immediate 
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family an individual with whom he is associated, or a business with which he 
is associated shall: 

 
(1) prepare a written statement describing the matter requiring action or 

decisions  and the nature of his potential conflict of interest with respect to 
the action or decision; 

 
* * * 

 
(5)  if he is a public member, he shall furnish a copy to the presiding officer of 

any agency, commission, board, or of any county, municipality, or a political 
subdivision thereof, on which he serves, who shall cause the statement to be 
printed in the minutes and shall require that the member be excused from any 
votes, deliberations, and other actions on the matter on which the potential 
conflict of interest exists and shall cause such disqualification and the 
reasons for it to be noted in the minutes. 

 
Section 8-13-100(11) provides as follows: 
 

(11) 
  (a) Economic interest" means an interest distinct from that of the general public in a 

purchase, sale, lease, contract, option, or other transaction or arrangement involving 
property or services in which a public official, public member, or public employee 
may gain an economic benefit of fifty dollars or more. 

 
  (b) This definition does not prohibit a public official, public member, or public 

employee from participating in, voting on, or influencing or attempting to 
influence an official decision if the only economic interest or reasonably 
foreseeable benefit that may accrue to the public official, public member, or 
public employee is incidental to the public official's, public member's , or 
public employee's position or which accrues to the public official, public 
member, or public employee as a member of a profession, occupation, or 
large class to no greater extent than the economic interest or potential benefit 
could reasonably be foreseen to accrue to all other members of the 
profession, occupation, or large class. 

 
The Board member would not be prohibited from providing free advice or recommendations since 
he has no economic interest in offering such advice or recommendations. 
 
(2) Can the company he works for respond to our request for bids? 
 
The State Ethics Commission notes that Section 8-13-775 provides: 
 



SEC AO92-182 June 9, 1992 
 Page 3 of 3  
 

 
f:\apps\wpwin60\advisory\ao92182n.new 

A public official, public member, or public employee may not have an economic 
interest in a contract with the State or its political subdivisions if the public official, 
public member, or public employee is authorized to perform an official function 
relating to the contract.  Official function means writing or preparing the contract 
specifications, acceptance of bids, award of the contract, or other action on the 
preparation or award of such contract.  This section is not intended to infringe on or 
prohibit public employment contracts with this State or a political subdivision of this 
State. 

 
The Board member's employer is prohibited from contracting with the Commission if he is 
authorized to perform any official function on the contract through writing or preparing 
specifications, acceptance of bids, award of the contract, or other action on the preparation or award 
of such contract, regardless of whether he followed the provisions of Section 8-13-700. The Board 
member is advised that his employer may contract with the commission if the official functions are 
not authorized to be performed by the Board. He is further advised to follow the provisions of 
Section 8-13-700(B) on matters coming before the Board which affect such contracts. 
 
(3) If the answer to #2 is yes and that firm should receive the award, would not the board 

member need to file a Statement of Economic Interests Form? 
 
The requirement for filing a Statement of Economic Interests is based upon the position held by the 
member, not based upon any business transactions with the Board. From the facts as submitted, the 
Board member is not required to file a Statement of Economic Interests. 
 
(4)  Should the board member enter into discussions about the submitted bids? 
 
If the Board member's employer is allowed to bid on the contract in accordance with the advice 
rendered in response to question #2, the Board member is required to follow the disclosure and 
disqualification procedures of Section 8-13-700(B) concerning the contract. 


