
SEC AO92-092 February 26, 1992 
 
 
SUBJECT: MATTERS AFFECTING PUBLIC HOSPITAL EMPLOYEES AND BOARD  

MEMBERS 
 
 
SUMMARY: 
 

A hospital would not be prohibited from providing meals and accommodations to the County 
Council. Hospital employees or officials would not be prohibited from accepting meals or 
beverages or lectures from vendors if provided to all participants. The purchase of hospital 
services by a lobbyist principal must be disclosed if such service is provided personally by 
the filer or person with whom he is associated. A hospital is not a regulatory agency for 
purposes of the Ethics Reform Act. Board members or staff members are not precluded from 
voting on the general budget or on matters affecting their employers since there is no specific 
economic impact. 

 
QUESTION:  
 
The Attorney for Lexington Medical Center questions: 
 

(1)  Does the Ethics Act prevent a Health Service District (hospital), an incorporated 
political subdivision, whose directors are appointed by the local County Council, from 
providing accommodations and meals for the Council members at an annual retreat attended 
by the Council members and the HSD Board members?  The purpose of the retreat is to 
discuss matters which are of mutual concern to the County Council and to the Health Service 
District. 

 
(2)  Does the Ethics Act prevent "public employees" and/or "public members" of a Health 
Service District (hospital), an incorporated political subdivision, from accepting a free meal, 
beverages or lecture from vendors that contract with the Health Service District? 

 
(3)  Are the president and chief financing officer of a 
Health Service District (hospital ) who are required to file a statement of economic interests 
under the Ethics Act required to report on their statement of economic interests hospital 
services rendered to a lobbyist's principal under Section 8-13-710? 

 
(4)  Is a Health Service District board (hospital), an incorporated political subdivision, 
considered a regulatory agency under Section 8-13-730 because it credentials (grants 
admitting privileges) its medical staff? 

 
(5)  Are a physician  board  member  (who contracts with the hospital to provide radiology 
services) or a board member whose husband is employed by the hospital and would be 
classified as a "public employee" prevented from voting on the general budget for the 
hospital and/or expenditures that could indirectly affect the income of either the physician or 
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the board member? 
 

(6)  Is a board member of a Health Service District (hospital), an incorporated political 
subdivision, who is employed as administrator in the Food Stamps Section of the Department 
of Social Services prevented from voting as a board member on matters that are administered 
by his private employer in South Carolina (i.e., Medicaid)? 

 
DISCUSSION: 
 
This opinion is rendered in response to a letter dated January 20, 1992 requesting an opinion from 
the State Ethics Commission.  The Commission's jurisdiction is limited to the applicability of the 
Ethics, Government Accountability, and Campaign Reform Act of  
1991 (Act No. 248 of 1991; Section 8-13-100 et. seq., as amended, 1976 Code of Laws).  This 
opinion does not supersede any other statutory or regulatory restrictions or procedures which may 
apply to this situation. 
 
Section 8-13-705 provides: 
 

(A) A person may not, directly or indirectly, give, offer, or promise anything of value to a 
public official, public member, or public employee with the intent to: 
(1) influence the discharge of a public official's, public member's, or public employee's 
official responsibilities; 
(2) influence a public official, public member, or public employee to commit, aid in 
committing, collude in, or allow fraud on a governmental entity; or 
(3) induce a public official, public member, or public employee to perform or fail to perform 
an act in violation of the public official's, public member's, or public employee's official 
responsibilities. 

 
(B) A public official, public member, or public employee may not, directly or indirectly, 
knowingly ask, demand, exact, solicit, seek, accept, assign, receive, or agree to receive 
anything of value for himself or for another person in return for being: 
(1) influenced in the discharge of his official responsibilities; 
(2) influenced to commit, aid in committing, collude in, allow fraud, or make an opportunity 
for the commission of fraud on a governmental entity; or 
(3) induced to perform or fail to perform an act in violation of his official responsibilities. 

 
(C) A person may not, directly or indirectly, give, offer, or promise to give anything of value 
to another person with intent to influence testimony under oath or affirmation in a trial or 
other proceeding before: 
(1) a court; 
(2) a committee of either house or both houses of the General Assembly; or 
(3) an agency, commission, or officer authorized to hear evidence or take testimony or with 
intent to influence a witness to fail to appear.  
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(D) A person may not, directly or indirectly, ask, demand, exact, solicit, seek, accept, assign, 
receive, or agree to receive anything of value in return for influencing testimony under oath 
or affirmation in a trial or other proceeding before: 
(1) a court; 
(2) a committee of either house or both houses of the General Assembly; or 
(3) an agency, commission, or officer authorized to hear evidence or take testimony, or with 
intent to influence a witness to fail to appear. 

 
Section 8-13-710(B) provides: 
 

(B) A public official, public member, or public employee required to file a statement of 
economic interests under Section 8-13-1110 who receives, accepts, or takes, directly or 
indirectly, from a person, anything of value worth twenty-five dollars or more in a day and 
anything of value worth two hundred dollars or more in the aggregate in a calendar year 
must report on his statement of economic interests pursuant to Section 8-13-1120 the thing 
of value from:    
   (1)  a person, if there is reason to believe the donor would not give the thing of 

value but for the public official's, public member's, or public employee's office or 
position; 
(2)  a person, or from an officer or director of a person, if the public official, 
public member, or public employee has reason to believe the person: 

(a) has or is seeking to obtain contractual or other business or financial 
relationships with the public official's, public member's, or public employee's 
governmental entity. 
(b) conducts operations or activities which are regulated by the public 
official's, public member's or public employee's governmental entity. 

 
Section 8-13-710(B) does not prohibit the acceptance of anything of value, but instead requires 
disclosure of anything of value received worth $25 or more in a day and $200 in a year on the 
Statement of Economic Interests. Therefore, the Commission knows of no reason why the Hospital 
could not provide accommodations and meals for the members of County Council and Hospital 
Board members; unless given to influence them in the conduct of their official duties as prohibited 
by Section 8-13-705. 
 
As to the second question, the State Ethics Commission advised in Advisory Opinion SEC AO92-
039 and SEC AO92-061 that meals or beverages may be accepted at functions where all such meals 
and/or beverages are provided on the same basis to all participants in the event. 
 
As to the third question, Section 8-13-710(A) requires disclosure of anything of value received from 
a lobbyist's principal. Section 8-13-1130 requires disclosure of information concerning the purchase 
by a lobbyist or lobbyist principal of goods or services from the filer, member of his household or a 
business with which he is associated. In either case, if a lobbyist principal purchased hospital 



SEC AO92-092 February 26, 1992 
 Page 4 of 5  
 
services which were rendered personally by the filer, member of his household, or business or 
individual with whom the filer is associated then such provision of services must be disclosed. It 
does not require disclosure of hospital services by the hospital to a lobbyist principal. 
 
As to the fourth question, it does not appear that the hospital is a regulatory agency for the purposes 
of the Ethics Reform Act simply because it credentials its medical staff. 
 
As to the fifth and sixth questions, Section 8-13-700(B) provides in part as follows: 
 

(B) No public official, public member, or public employee may make, participate in making, 
or in any way attempt to use his office, membership, or employment to influence a 
governmental decision in which he, a member of his immediate family, an individual with 
whom he is associated, or a business with which he is associated has an economic interest.  
A public official, public member, or public employee who, in the discharge of his official 
responsibilities, is required to take an action or make a decision which affects an economic 
interest of himself, a member of his immediate family an individual with whom he is 
associated, or a business with which he is associated shall: 

 
   (1)  prepare a written statement describing the matter requiring action or decisions 

 and the nature of his potential conflict of interest with respect to the action or 
decision; 

 
*      *      * 

 
   (5)  if he is a public member, he shall furnish a copy to the presiding officer of 

any agency, commission, board, or of any county, municipality, or a political 
subdivision thereof, on which he serves, who shall cause the statement to be printed 
in the minutes and shall require that the member be excused from any votes, 
deliberations, and other actions on the matter on which the potential conflict of 
interest exists and shall cause such disqualification and the reasons for it to be noted 
in the minutes. 

 
Economic Interest is defined in Section 8-13-100(11) as: 
 

(11)(a)  "economic interest" means an interest distinct from that of the general public in a 
purchase, sale, lease, contract, option, or other transaction or arrangement involving property 
or services in which a public official, public member, or public employee may gain an 
economic benefit of fifty dollars or more. 
     (b)  This definition does not prohibit a public official, public member, or public employee 
from participating in, voting on, or influencing or attempting to influence an official decision 
if the only economic interest or reasonably foreseeable benefit that may accrue to the public 
official, public member, or public employee is incidental to the public official's, public 
member's, or public employee's position or which accrues to the public official, 
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public member, or public employee as a member of a profession, occupation, or large class 
to no greater extent than the economic interest or potential benefit could reasonably be 
foreseen to accrue to all other members of the profession, occupation, or large class. 

 
The State Ethics Commission advises that Board Members who provide services to the hospital or 
whose spouse is employed by the hospital would not be prohibited from voting on the hospital's 
general budget since such budget affects the entire class (all practicing physicians or employees of 
the hospital). Neither would a Board Member who is employed by DSS be prohibited from voting on 
matters administered by his employer since the financial impact in this case would appear to be 
remote. 
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