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SUBJECT:   APPLICABILITY OF CONTRIBUTION LIMITS FROM FEDERAL 

COMMITTEES  LOBBYIST CONTRIBUTIONS TO POLITICAL PARTIES 
 
SUMMARY: 
 

A Federal candidate committee or national political committee is not prohibited from 
contributing more than $3500 to a political party.  Contributions to a political party 
committee are limited to $3500.  Further, lobbyists are not prohibited from contributing to a 
political party, provided there is no directed contribution. 

 
QUESTION:  
 
Counsel for the S.C. Democratic and Republican Parties have joined to request an opinion on two 
questions. They state: 
 

(1)  Is Section 8-13-1322(A), which provides that "A person may not contribute to a 
committee and a committee may not accept from a person contributions aggregating 
more than three thousand five hundred dollars in a calendar year.", applicable to a 
contribution from a federal candidate committee regulated by federal law or from a 
national political committee regulated by federal law to a political party that is subject 
to Act 248? 

 
(2)  Does the Act prohibit a lobbyist from making a contribution to a political party 
when the contribution is not solicited by or in behalf of a state legislator, statewide 
constitutional officer or official of a state agency that promulgates regulations. 

 
 
DISCUSSION: 
 
This opinion is rendered in response to a letter dated November 5, 1991 requesting an opinion 
from the State Ethics Commission.  The Commission's jurisdiction is limited to the 
applicability of the State Ethics Act (Act No. 248 of 1991; Section 8-13-100 et. seq., as 
amended, 1976 Code of Laws).  This opinion does not supersede any other statutory or 
regulatory restrictions or procedures which may apply to this situation. 
 
As to the first question, Section 8-13-1322(A) provides: 
 

(A) A person may not contribute to a committee and a committee may not accept from 
a person contributions aggregating more than three thousand five hundred dollars in a 
calendar year. 

 
Further, person is defined in Section 8-13-1300(25) as: 
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"Person" means an individual, a proprietorship, firm, partnership, joint venture, joint 
stock company, syndicate, business trust, an estate, a company, committee, an 
association, a corporation, club, labor organization, or any other organization or group 
of persons acting in concert, 

 
It appears that the definition of person is very broad in encompassing any type of organization or 
group of persons. Thus, a federal candidate committee or national political committee would be 
encompassed within this definition. The Commission notes that Section 8-13-1300(23), the definition 
of noncandidate committee, specifically exempts political action committees that contribute solely to 
Federal candidates. Since there is no such exemption either in the definition of person or in the 
prohibition section of Section 8-13-1322, the restriction on campaign contributions would also apply 
to the federal candidate committee and national political committee contributing to a political party 
committee.  No such restriction applies to contributions to the political party itself. 
 
With regard to the second question, in Advisory Opinion AO92-007, the State Ethics Commission 
advised that a lobbyist was prohibited by Section 8-13-1314(A) from contributing to a candidate for 
an office which the lobbyist engages in lobbying. The Commission advised that a lobbyist would not 
be prohibited from contributing to a party or political action committee when the contribution is not 
directed to a particular candidate.  
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