SEC AO92-128
May 27, 1992

SUBJECT:  
POST-EMPLOYMENT RESTRICTIONS OF CONSULTANT

SUMMARY:

A former employee of the Department of Education would not be prohibited from consulting with local school districts, however, she is prohibited from lobbying the Department or representing clients before the Department for a period of twelve months from her date of leaving employment with the Department.

QUESTION: 

A former employee of the Department of Education previously served as Education Associate in the Office of Occupational Education. Her primary responsibility included supervision of the secondary business education program. She plans to establish a consulting service for local educational agencies with primary focus on Tech Prep programs. Tech Prep is a federally funded program administered by the state through grant awards to secondary and post-secondary institutions. She served on committees which developed a recommended program of study, a grant application, and reviewed grant applications. No financial recommendations for grant awards were made by that committee, instead, another committee made those determinations. She questions whether this consulting would violate the Ethics Reform Act.

DISCUSSION:

This opinion is rendered in response to a letter dated February 14, 1992 requesting an opinion from the State Ethics Commission.  The Commission's jurisdiction is limited to the applicability of the Ethics, Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act No. 248 of 1991; Section 8-13-100 et. seq., as amended, 

1976 Code of Laws).  This opinion does not supersede any other statutory or regulatory restrictions or procedures which may apply to this situation.

Section 8-13-755 provides:

A former public official, former public member, or former public employee holding public office, membership, or employment on or after January 1, 1992, may not for a period of one year after terminating his public service or employment:

(1) serve as a lobbyist or represent clients before the agency or department on which he formerly served in a matter which he directly and substantially participated during his public service or employment; or

(2) accept employment if the employment:

(a) is from a person who is regulated by the agency or department on which the former public official, former public member, or former public employee served or was employed; and

(b) involves a matter in which the former public official, former public member, or former public employee directly and substantially participated during his public service or public employment.

This prohibition concerns any employee who was employed by a public agency within South Carolina on or after January 1, 1992. This restriction includes a prohibition against serving as a lobbyist before the former agency or representing clients before that agency for a period of one year on matters on which the employee directly and substantially participated. It does not appear that the agency with which the former employee was associated regulates, therefore, the restrictions contained in Section 8-13-755(2) would not apply.

The State Ethics Commission knows of no restrictions, other than those outlined in Section 8-13-755(1), which would restrict consulting work by the former employee.
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