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SECAO 2016-004 January 20, 2016

SUBJECT: USE OF CAMPAIGN FUNDS TO PAY FOR MEMBERSHIP OR OTHER
EXPENSES AT PRIVATE CLUBS

SUMMARY: The prohibition in Section 8-13-1348 of the Ethics Reform Act on using
campaign funds to defray personal expenses extends to the use of these funds to
pay for expenses associated with membership at private clubs or food and
beverage not specifically associated with campaign events. Such expenses are
personal in nature and not related to any campaign or office. Expenses paid to
private clubs can only be interpreted as campaign-related if connected with a
campaign event.

QUESTION:  State Ethics Commission staff has requested a formal Advisory Opinion to
provide clarity on whether campaign funds can be used to pay for costs associated with private
club membership, including dues and food and beverage expenses. Commission staff has
interpreted such expenditures as personal in nature and not related to any campaign or office. As
several elected officials are presently using campaign funds for private club membership
expenses, staff is asking for a Commission opinion to provide clarity and definitive guidance to
these and all future candidates and officials. Commission staff further asks that this opinion be
issued on a prospective basis only.

APPLICABLE LAW:
S.C. Code Ann. § 8-13-1348 provides in part:

(A) No candidate...may use campaign funds to defray personal expenses which are
unrelated to the campaign or the office if the candidate is an officeholder nor may these
funds be converted to personal use. The prohibition of this subsection does not extend to
the incidental personal use of campaign materials or equipment nor to an expenditure
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used to defray any ordinary expenses incurred in connection with an individual's duties as
a holder of elective office.

(B) The payment of reasonable and necessary travel expenses or for food or beverages
consumed by the candidate or members of his immediate family while at, and in
connection with, a political event are permitted.

DISCUSSION:

The State Ethics Commission’s (*“Commission™) jurisdiction is limited to the applicability
of the Ethics, Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act No. 248 of
1991; S.C. Code § 2-17-15 et. seq. and S.C. Code § 8-13-100 et. seq., as amended, 1976 Code of
Laws of South Carolina). This opinion does not supersede any other statutory or regulatory
restrictions or procedures which may apply to this situation. Failure to disclose relevant
information may void the opinion.

Several elected officials under the Commission’s jurisdiction have reported on their
Campaign Disclosure Reports the use of campaign money for private club membership dues and
other expenses at private dining clubs.! In general, these clubs have a monthly or yearly base cost
for membership, with the total amount of the monthly or yearly expenditures varying from
period-to-period depending on overall usage. Commission staff has taken the position that using
campaign funds for such expenses violates Section 8-13-1348, in that they are personal in nature
and totally unrelated to any campaign or public office. Under the interpretation of staff, it is only
allowable to use campaign funds for payments for expenses to private clubs when directly
associated with a specific campaign event. On the other hand, at least one candidate has argued
that such membership expenses do relate to the campaign because the clubs provide a forum to
meet with donors and potential donors and to collect campaign contributions. However, under
staff’s interpretation, even a lunch with a campaign donor in which contributions are discussed,
would not be considered a campaign event.

Based on a review of prior Commission Advisory Opinions, it appears that the
Commission has never been asked to determine the permissibility of using campaign funds for
expenses related to private clubs. Further, prior Commission Advisory Opinions interpreting
Section 8-13-1348 are limited. The terms “personal” and “unrelated to the campaign™ are not
defined in the Ethics Act and the Act itself provides no clear guidance on what is and is not an
acceptable expenditure from campaign funds.?

' Examples of private clubs that would fit within this category include, but are not limited to, the Capital
City Club and the Paimetto Club in Columbia, the Poinsett Club and the Commerce Club in Greenville,
and the Harbour Club in Charleston.

? From time to time, the Commission has favorably cited a “Laundry List” opinion, issued by the S.C.
House Legislative Ethics Committee Memorandum on March 27, 1996, which provides a list of
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However, the Commission does find it instructive that federal authority prohibits the use
of campaign funds for such expenses. More specifically, the Federal Election Campaign Act, as
amended by the Bipartisan Campaign Reform Act of 2002, provides that contributions accepted
by federal candidates or officeholders may not be “converted by any person to any personal use.”
2 U.S.C.A. §439a(b)(1). Under the Federal Election Commission’s Personal Use Regulations,
impermissible personal use of campaign funds includes specifically listed expenditures, one of
which is “[d]ues. fees or gratuities at a country club, health club, recreational facility or other
nonpolitical organization, unless they are part of the costs of a specific fundraising event that
takes place on the organization’s premises.” 11 C.F.R. § 113.1{(g)(1)(i)(G).

Although no Commission authority is exactly on point with regard to expenses at private
clubs, it is important to note that the Commission has prosecuted enforcement matters under
Section 8-13-1348 for the purchase of meals with campaign funds. A notable example of this is
the case of former Lieutenant Governor Ken Ard. That complaint matter involved, among other
things, questionable reimbursement from a campaign account for food at various restaurants.
These expenditures were explained by Mr. Ard because these meals were occasions to meet with
past and prospeciive contributors to raise money for his campaign account. This justification was
rejected by the Commission. In a Consent Order reached by the parties in the Ard matter, the
Commission stated “[ijt is now and always has been the Commission’s position
that...[pJurchasing normal daily meals with campaign funds while traveling on campaign related
business either before or after an election is prohibited. Such expenditures are personal.”™ In this
case, the Commission sees no meaningful distinction between expenses at private clubs
associated with meals and expenses for meals incurred at restaurants. In either case, the
expenses must be considered as personal expenditures unless they are directly incurred for a
political event in accordance with 8-13-1348(B).

In addition to the preceding authority, under the Commission’s interpretation of Section
8-13-1348, we find expenses at private clubs to be wholly “personal” in nature and “unrelated
to[any] campaign or...office,” unless such expenses are directly related to a campaign event. The
Commission rejects any argument that because a candidate collects checks or socializes with
donors at an establishment that expenses at such establishment “relate[s] to the campaign
or...office.” If we accepted this argument, almost any entertainment expense (including meals at
restaurants or tickets to sporting events) could be converted into a campaign event by virtue of
candidate contact with a donor or potential donor. Such an interpretation would eviscerate the
prohibitions of Section 8-13-1348. Finally, we accept the recommendation of Commission staff
that this Opinion be issued on a prospective basis only.

expenditures and whether it is permissible to use campaign funds on these items. However, expenses
associated with private membership clubs are not listed on this memorandum.

3 See Consent Order, C2011-057, Watson v. Ard (July 15, 2011).



